Dalibor Jevtić: Za interese Srba smo spremni da platimo bilo koju cenu

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Bilo je pokušaja pojedinaca da razbiju jedinstvo političkih predstavnika Srba na Kosovu, ali im to nije uspelo, najviše zahvaljujući premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, smatra Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova. Srpski predstavnici će i dalje raditi u interesu srpskog naroda i upravo zbog toga danas ne učestvuju u radu kosovskih institucija. Za srpske interese su spremni da plate bilo koju cenu, a Zajednica srpskih opština (ZSO) se mora formirati u skladu sa dogovorom u Briselu i mora da odgovori na životne potrebe Srba.

Jedinstvo u Srpskoj listi i uopšte među predstavnicima Srba u kosovskim institucijama postoji, izjavio je danas u Velikoj Hoči, ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

„Neko jeste pokušao da razbije naše jedinstvo na način koji je svima poznat, odnosno da određeni broj poslanika odvoji od Srpske liste, ali u tome nisu uspeli. Zbog toga smo prevashodno zahvalni predsedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je pomogao da se tako nešto ne desi“, rekao je Dalibor Jevtić, naglašavajući da je izazova uvek bilo i da će ih uvek biti.

Po Jevtićevim rečima, srpski političari insistiraju na svemu što će doprineti boljem životu Srba na ovim prostorima i spremni su da zbog toga plate bilo koju političku cenu. Trenutno neučestvovanje u radu kosovskih institucija je takođe po Jevtićevom mišljenju, u intersu srpskog naroda na Kosovu.

Zajednica srpskih opština mora da se formira na način na koji je to dogovoreno u Briselu, smatra ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

„Nas forma ne interesuje, interesuje nas suština, a suština je da ZSO mora da bude institucija koja će odgovoriti na životne potrebe Srba u sferi obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite i svega onoga što čini život, ekonomije pre svega i ja očekujem da se upravo na taj način krene i napravi prvi korak. Zato insistiramo na tom prvom koraku koji je izuzetno važan. Očekujem da se to i desi, optimista sam, jer da nisam ne bih se bavio ovim poslom. Da li je teško? Pa ako smo čekali svih ovih godina, sačekaćemo još malo vremena da ipak dođemo do tog cilja“, istakao je Dalibor Jevtić

Jevtić nije želeo da komentariše natpise prištinskih medija na albanskom, da je advokat Ramuša Haradinaja podneo tužbu protiv Srpske liste za klevetu.


Foto GračanicaOnlajn: Saša Milosavljević

Meštane Velike Hoče, danas je sa ministrom za povratak i zajednice u Vladi, posetio i Saša Milosavljević, poslanik u Skupštini Kosova. On je novinarima rekao da se još ne zna kada će se poslanici Srpske liste vratiti u skupštinske klupe.

“Kada se ozbiljno krene u formiranje ZSO, onako kako je dogovoreno u Briselu, mi ćemo se vratiti u institucije”, izjavio je Milosavljević.


Anđelka Ćup

Save