Далибор Јевтић: Ми подржавамо оне који опстају, јер без опстанка нема повратка

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић и Душан Козарев

Министартво за заједнице и повратак у тесној сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за Косово и Метохију наставиће да помажу Србима на Косову, првенствено да на њему опстану, јер без опстанка нема повратка, рекао је данас у Великој Хочи, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић. По Јевтићевим речима, у Великој Хочи ће се финансирати пројекти које сами грађани сматрају приоритетним. Десеточлана породица Накаламић из овог метохијског села, добиће адаптирану и проширену кућу.

На јединство Срба, како политичких представника, тако и грађана, позвао је данас у Великој Хочи, министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић. Јевтић је са помоћником директора Канцеларије Владе Србије, Душаном Козаревим и послаником Српске листе у Скупштини Косова, Сашом Милосављевићем положио цвеће на споменик страдалим мештанима Велике Хоче, а након тога и обишао десеточлану породицу Накаламић.

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић и Душан Козарев код породице Накаламић

Мијо, како сви у селу зову главу ове породице, живи са супругом, двојицом синова и њиховим породицама у малој и оронулој кући. Мијов син Бобан каже да им треба само мала помоћ, остало ће они сами. Навикли су заједно и остаће тако.

„Немамо довољно простора, нас десеторо у три собе, а имамо само једно купатило. Радимо, имамо око четири хектара земље, али доста земље не обрађујемо због још увек недовољне безбедности. Производимо вино, али имамо проблем када продајемо произведено. Сада постоје те границе, малтретирају нас, папирологија је компликована, али се сналазимо. Обећао нам сада министар помоћ. Надамо се да ће испунити обећање“, прича Бобан Накаламић, пошто је показао гостима где живи десеторо чланова његове фамилије.

По речима Далибора Јевтића, министарство на чијем је челу подржава оне који желе да остану на својим огњиштима.

„Ми подржавамо оне који остају и опстају, као и оне који се враћају. Свесни смо да без опстанка нема ни повратка“, истакао је Јевтић уз обећање да ће Накаламићи врло брзо добити помоћ како би реновирали и проширили своју кућу. Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Душан Козарев је такође обећао помоћ, наглашавајући да су врата Канцеларије за КиМ и Владе Србије отворене свима који, као Накаламићи, желе да живе од свог рада.

Мултифункционални спортски терен, чију је изградњу финансирало Министарство за заједнице и повратак у Влади Косова, једино је место где млади и деца из Велике Хоче могу да проведу своје слободно време. Ускоро ће добити и летњу позорницу, место за нова културна дешавања. Изградњу летње позорнице такође финансира Министартсво за заједнице и повратак.

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

За све пројекте који се реализујуу у Великој Хочи, постоји сагласност Канцеларије за КиМ, а један број тих пројеката је она и финансирала, рекао је Бојан Павловић, представник локалног савета Велике Хоче.

„Успели смо да решимо проблем депоније која се налази изнад водозахвата у Великој Хочи, а почели смо да решавамо проблем водоснабдевања, што је наш највећи проблем. Тај проблем још увек нисмо решили, али радимо на томе“, рекао је Павловић, нагласивши да је незапосленост ипак највећи проблем. И поред свих недаћа, преосталих око 500 мештана Велике Хоче су по Павловићевим речима одлучни да остану у свом селу, али то не могу сами, потребна им је помоћ, а највећу помоћ очекују од Владе Србије.

За помоћника директора Канцеларије за КиМ, Душана Козарева, Велика Хоча сваким даном све више постаје место којим се Срби поносе и пример јединства, како народа, тако и српских званичника и политичких представника у Београду и у Приштини.

„Оно што смо се договорили, јесте да ћемо у Великој Хочи да помогнемо рад, јер је рад начин како да овде људи опстану и рад је основа развоја“, рекао је Козарев, нагласивши да ће Канцеларија за Ким, заједно са српским политичким представницима у Приштини, учинити све како би живот у Великој Хочи био одржив.

Фото ГрачаницаОнлајн: Душан Козарев

Локални савет и Министартво за повратак и заједице су урадили стратегију развоја Велике Хоче, у циљу искоришћавања хочанских потенцијала, а тичу се историјског и винског туризма. Сви пројекти који се раде у селу су део те стратегије, а већи део њих се финансира из Министартва за повратак и заједнице.

„Данас смо дошли овде како бисмо договорили приоритете за ову годину. То ће одредити мештани преко својих представника, а ми ћемо те приоритете подржати“, рекао је миистар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић, нагласивши да су мештани Велике Хоче пример како се и поред огромних проблема са којима су се сусретали, ипак може изборити за опстанак и поновивши да без опстанка нема ни повратка расељених. Министар Јевтић је нагласио да је будућност Велике Хоче, осим у производњи вина, у развоју туризма, а да ће он и његови сарадници помоћи да се ти ресурси искористе.

Козарев, Јевтић и Милосављевић су приликом обиласка Велике Хоче, разговарали са мештанима о њиховим проблемима, како заједничким, тако и појединачним, као и о начинима за њихово решавање.

Анђелка Ћуп