fbpx

Dalibor Jevtić: Mi podržavamo one koji opstaju, jer bez opstanka nema povratka

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић и Душан Козарев

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић и Душан Козарев

Ministartvo za zajednice i povratak u tesnoj saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju nastaviće da pomažu Srbima na Kosovu, prvenstveno da na njemu opstanu, jer bez opstanka nema povratka, rekao je danas u Velikoj Hoči, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić. Po Jevtićevim rečima, u Velikoj Hoči će se finansirati projekti koje sami građani smatraju prioritetnim. Desetočlana porodica Nakalamić iz ovog metohijskog sela, dobiće adaptiranu i proširenu kuću.

Na jedinstvo Srba, kako političkih predstavnika, tako i građana, pozvao je danas u Velikoj Hoči, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić. Jevtić je sa pomoćnikom direktora Kancelarije Vlade Srbije, Dušanom Kozarevim i poslanikom Srpske liste u Skupštini Kosova, Sašom Milosavljevićem položio cveće na spomenik stradalim meštanima Velike Hoče, a nakon toga i obišao desetočlanu porodicu Nakalamić.

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić i Dušan Kozarev kod porodice Nakalamić

Mijo, kako svi u selu zovu glavu ove porodice, živi sa suprugom, dvojicom sinova i njihovim porodicama u maloj i oronuloj kući. Mijov sin Boban kaže da im treba samo mala pomoć, ostalo će oni sami. Navikli su zajedno i ostaće tako.

„Nemamo dovoljno prostora, nas desetoro u tri sobe, a imamo samo jedno kupatilo. Radimo, imamo oko četiri hektara zemlje, ali dosta zemlje ne obrađujemo zbog još uvek nedovoljne bezbednosti. Proizvodimo vino, ali imamo problem kada prodajemo proizvedeno. Sada postoje te granice, maltretiraju nas, papirologija je komplikovana, ali se snalazimo. Obećao nam sada ministar pomoć. Nadamo se da će ispuniti obećanje“, priča Boban Nakalamić, pošto je pokazao gostima gde živi desetoro članova njegove familije.

Po rečima Dalibora Jevtića, ministarstvo na čijem je čelu podržava one koji žele da ostanu na svojim ognjištima.

„Mi podržavamo one koji ostaju i opstaju, kao i one koji se vraćaju. Svesni smo da bez opstanka nema ni povratka“, istakao je Jevtić uz obećanje da će Nakalamići vrlo brzo dobiti pomoć kako bi renovirali i proširili svoju kuću. Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev je takođe obećao pomoć, naglašavajući da su vrata Kancelarije za KiM i Vlade Srbije otvorene svima koji, kao Nakalamići, žele da žive od svog rada.

Multifunkcionalni sportski teren, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova, jedino je mesto gde mladi i deca iz Velike Hoče mogu da provedu svoje slobodno vreme. Uskoro će dobiti i letnju pozornicu, mesto za nova kulturna dešavanja. Izgradnju letnje pozornice takođe finansira Ministartsvo za zajednice i povratak.

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

Za sve projekte koji se realizujuu u Velikoj Hoči, postoji saglasnost Kancelarije za KiM, a jedan broj tih projekata je ona i finansirala, rekao je Bojan Pavlović, predstavnik lokalnog saveta Velike Hoče.

„Uspeli smo da rešimo problem deponije koja se nalazi iznad vodozahvata u Velikoj Hoči, a počeli smo da rešavamo problem vodosnabdevanja, što je naš najveći problem. Taj problem još uvek nismo rešili, ali radimo na tome“, rekao je Pavlović, naglasivši da je nezaposlenost ipak najveći problem. I pored svih nedaća, preostalih oko 500 meštana Velike Hoče su po Pavlovićevim rečima odlučni da ostanu u svom selu, ali to ne mogu sami, potrebna im je pomoć, a najveću pomoć očekuju od Vlade Srbije.

Za pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, Dušana Kozareva, Velika Hoča svakim danom sve više postaje mesto kojim se Srbi ponose i primer jedinstva, kako naroda, tako i srpskih zvaničnika i političkih predstavnika u Beogradu i u Prištini.

„Ono što smo se dogovorili, jeste da ćemo u Velikoj Hoči da pomognemo rad, jer je rad način kako da ovde ljudi opstanu i rad je osnova razvoja“, rekao je Kozarev, naglasivši da će Kancelarija za Kim, zajedno sa srpskim političkim predstavnicima u Prištini, učiniti sve kako bi život u Velikoj Hoči bio održiv.

Foto GračanicaOnlajn: Dušan Kozarev

Lokalni savet i Ministartvo za povratak i zajedice su uradili strategiju razvoja Velike Hoče, u cilju iskorišćavanja hočanskih potencijala, a tiču se istorijskog i vinskog turizma. Svi projekti koji se rade u selu su deo te strategije, a veći deo njih se finansira iz Ministartva za povratak i zajednice.

„Danas smo došli ovde kako bismo dogovorili prioritete za ovu godinu. To će odrediti meštani preko svojih predstavnika, a mi ćemo te prioritete podržati“, rekao je miistar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić, naglasivši da su meštani Velike Hoče primer kako se i pored ogromnih problema sa kojima su se susretali, ipak može izboriti za opstanak i ponovivši da bez opstanka nema ni povratka raseljenih. Ministar Jevtić je naglasio da je budućnost Velike Hoče, osim u proizvodnji vina, u razvoju turizma, a da će on i njegovi saradnici pomoći da se ti resursi iskoriste.

Kozarev, Jevtić i Milosavljević su prilikom obilaska Velike Hoče, razgovarali sa meštanima o njihovim problemima, kako zajedničkim, tako i pojedinačnim, kao i o načinima za njihovo rešavanje.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: