Душан Козарев: Приштина редовно тражи разлог како не би испунила договорено

Фото ГрачаницаОнлајн: Душан Козарев са мештанима Велике Хоче

Заједница српских општина се мора формирати, мора да буде функционална и онаква како је то предвиђено споразумом у Бриселу, каже Душан Козарев, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију. Косовске институције непрекидно налазе разлоге како до фомирања ЗСО не би дошло и потребно је да међународна заједница изврши додатни притисак на Приштину како би спровела своје обавезе које је преузела још 2013. године.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Душан Козарев, изјавио је данас у Великој Хочи да су Срби у косовским институцијама били максимално конструктивни и да су учинии све како би отпочело формирање Заједнице српских општина (ЗСО). По Козаревим речима, део међународне заједнице такође врши притисак да институције у Приштини изврше своју обавезу преузету још 2013. године, али резултата још увек нема.

“Договорени су кораци које је Приштина требало да предузме, али их није предузела, како би формирала ЗСО на начин на који је то предвиђено и августовски мерама 2015. године. Све договоре је дезавуисала каснијим маневрима, као што је провера наводне уставности и разним другим извлачењима од одговорности. То су више пута рекли и премијер Вучић и директор Канцеларије за КиМ, господин Ђурић”, рекао је Козарев, одговарајући на питања новинара приликом посете Великој Хочи.

Помоћник директора канцеларије за КиМ тврди да делегација Београда у Брисел иде у пуном капацитету, штитећи интересе српског народа и касније договорено спроводи, док Приштина редовно тражи разлог да не испуни договорено.

“Ако делегација Приштине постигне договор који им се касније не свиђа и на основу кога мора да учини неки уступак, одједном креће у преиспитивање договореног, чак иде дотле да преиспитује да ли је онај ко је са нама преговарао, за то овлашћен или није. Довољно је да их неки екстремисти притисну и запрете да ће демонстрирати и направити хаос на приштинским улицама”, истакао је Козарев, наглашавајући да Влада Србије и Срби на Косову очекују да Приштина створи услове који су договорени када је у питању формирање ЗСО.

Следеће недеље се очекује посета високих европских званичника који ће подсетити Приштину “на домаћи задатак”, изражавајући наду да ће функционална ЗСО врло брзо да буде фомирана, у складу са договором у Бриселу из 2013. године.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, данас су посетили Велику Хочу, где су разговарали са грађанима о проблемима које имају и начинима њиховог решавања.

Анђелка Ћуп