Dušan Kozarev: Priština redovno traži razlog kako ne bi ispunila dogovoreno

Фото ГрачаницаОнлајн: Душан Козарев са мештанима Велике Хоче

Фото ГрачаницаОнлајн: Душан Козарев

Zajednica srpskih opština se mora formirati, mora da bude funkcionalna i onakva kako je to predviđeno sporazumom u Briselu, kaže Dušan Kozarev, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Kosovske institucije neprekidno nalaze razloge kako do fomiranja ZSO ne bi došlo i potrebno je da međunarodna zajednica izvrši dodatni pritisak na Prištinu kako bi sprovela svoje obaveze koje je preuzela još 2013. godine.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, izjavio je danas u Velikoj Hoči da su Srbi u kosovskim institucijama bili maksimalno konstruktivni i da su učinii sve kako bi otpočelo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Po Kozarevim rečima, deo međunarodne zajednice takođe vrši pritisak da institucije u Prištini izvrše svoju obavezu preuzetu još 2013. godine, ali rezultata još uvek nema.

“Dogovoreni su koraci koje je Priština trebalo da preduzme, ali ih nije preduzela, kako bi formirala ZSO na način na koji je to predviđeno i avgustovski merama 2015. godine. Sve dogovore je dezavuisala kasnijim manevrima, kao što je provera navodne ustavnosti i raznim drugim izvlačenjima od odgovornosti. To su više puta rekli i premijer Vučić i direktor Kancelarije za KiM, gospodin Đurić”, rekao je Kozarev, odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Velikoj Hoči.

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM tvrdi da delegacija Beograda u Brisel ide u punom kapacitetu, štiteći interese srpskog naroda i kasnije dogovoreno sprovodi, dok Priština redovno traži razlog da ne ispuni dogovoreno.

“Ako delegacija Prištine postigne dogovor koji im se kasnije ne sviđa i na osnovu koga mora da učini neki ustupak, odjednom kreće u preispitivanje dogovorenog, čak ide dotle da preispituje da li je onaj ko je sa nama pregovarao, za to ovlašćen ili nije. Dovoljno je da ih neki ekstremisti pritisnu i zaprete da će demonstrirati i napraviti haos na prištinskim ulicama”, istakao je Kozarev, naglašavajući da Vlada Srbije i Srbi na Kosovu očekuju da Priština stvori uslove koji su dogovoreni kada je u pitanju formiranje ZSO.

Sledeće nedelje se očekuje poseta visokih evropskih zvaničnika koji će podsetiti Prištinu “na domaći zadatak”, izražavajući nadu da će funkcionalna ZSO vrlo brzo da bude fomirana, u skladu sa dogovorom u Briselu iz 2013. godine.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, danas su posetili Veliku Hoču, gde su razgovarali sa građanima o problemima koje imaju i načinima njihovog rešavanja.

Anđelka Ćup