Dvanaest gradova iz Srpske i ove godine ugostiće decu sa KiM

Фото ГрачаницаОнлајн: Милорад Арлов

Za učešće u projektu „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ ove godine prijavilo se 12 opština i gradova iz Srpske koji će u junu ugostiti više od 600 srpskih učenika sa Kosova i Metohije rekao je predsednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov, a prenosi agencija Srna.

U ovaj, šesti po redu, projekat banjalučkog odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, uključili su se Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Prnjavor, Modriča, Šamac, Brod, Petrovo, Laktaši i Gradiška, u kojima će od 17. do 24. juna boraviti po 50 srpskih učenika viših razreda osnovnih škola sa prostora celog Kosmeta.

Arlov je naveo da je reč o učenicima iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića, Srbice, Kline, Kosovske Kamenice, Vučitrna, Gračanice, Goraždevca, Štrpca, Gnjilana, Lipljana.

Sa učenicima koji će biti gosti svojih vršnjaka u navedenim gradovima i opštinama, u posetu Republici Srpskoj boraviće i 36 nastavnika.

Arlov je dodao da je ovaj, najmasovniji projekat do sada, posvećen deci iz višečlanih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji, odnosno porodica koje imaju troje i više djece.

Za vreme boravka dece sa Kosova i Metohije u Srpskoj planirani su izleti i zajednička kulturna, sportska i zabavna druženja, poseta i prijem u najvišim institucijama Republike Srpske, kao i bratimljenja nekoliko osnovnoh škola iz Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Organizaciju spiskova i odabir učenika vrše opštinska odeljenja prosvete i direktori osnovnih škola sa Kosova i Metohije. Arlov je dodao da troškove prevoza i sve ostale troškove snose lokalne zajednice iz Republike Srpske, a pomoć je obećala i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Republika Srpska je od 2012. godine ugostila oko 2.300 učenika i više od 200 nastavnika sa Kosmeta.

(Izvor-Srna)