Nikola Kovačević iz Gračanice brani boje Srbije u Austriji

Фото: ГрачаницаОнлајн

Sedamnaestogodišnji Nikola Kovačević iz Gračanice učestvovaće na takmičenju svetskog kupa u ful kontaktu koje će se 20. aprila ove godine održati u austrijskom gradu Inzbruku. Nikola će se boriti za reprezentaciju Srbije i braniće boje naše zemlje u disciplini K1 i ful kontakt, u kategoriji juniora do 91 kg.

Na prvenstvu Srbije, koje je krajem februara održano u Nišu, mladi kik bokser iz Gračanice je u disciplini K1 u kategoriji juniora osvojio zlato, čime je ispunio uslov da se takmiči za rerpezentaciju Srbije na svetskom prvenstvu koje se već u aprilu održava u Austriji.

„Ne mogu da opišem koliko sam ponosan i srećan što ću baš ja, Srbin sa Kosova i Metohije, braniti boje Srbije u svetu“, rekao je Nikola za portal GračanicaOnlajn.

Na turniru u Nišu Nikola je osvojio zlatnu medalju, Foto: privatna arhiva

U našoj zemlji, gotovo da nema većeg takmičenja u borilačkim veštinama sa kojeg se Nikola nije vratio bar sa jednom medaljom.

U kategoriji juniora od 88 – 91 kg u disciplini low kick za centralnu Srbiju, osvojio je prvo mesto. Drugo mesto u kategoriji seniora B klase, iznad 94 kg u ful kontaktu za centralnu Srbiju. U kategoriji juniora od 88 – 91 kg u disciplini ful kontakt, mladi sportista iz Gračanice osvojio je treće mesto. Sa internacionalnog turinira  Balkan Best Fighters Nikola se kući vratio se sa dve osvojene medalje.

Kik boks i „Mai tai“ – tajlandski boks, Nikola Kovačević trenira već dve godine.Član je niškog Kik boks Kluba, Kik boks „Kluba 028“, Muay Thai kluba „Šakal“.Nikola kaže da je takmičarska sezona za njega počela juna prošle godine.

Put do sportskog uspeha zahteva rad i stalne treninge u čemu ovom momku pomaže njegov trener, Slobodan Stanisavljević, bivši borac i trener Nindžicu kluba u Lapljem Selu, u koji pored Nikole trenira još 15 mladih.

Mladi kik bokser iz Gračanice ima velike planove, veruje u sebe i kaže da su ostvarljivi.

„Želim da nastavim da se takmičim i učestvujem i na evrpskim i svetskim turnirima, jedina prepreka ka tom cilju su finansije, kojih zaista nema dovoljno, ali volja i želja kod mene nikada nisu manjkale“.

Finasije su jedina prepreka ka Nikolinom uspehu, Foto: GračanicaOnlajn

Nikola je odličan učenik, pohađa dve škole, srednju muzičku i prištinsku Gimnaziju, svira klavir i gitaru. Iako naizgled nespojive kategorije, kik boks i muzika, u Nikolinom se slučaju odlično „komponuju“.

„Oduvek sam voleo rok muziku, pop, džez, klasiku i otuda ljubav prema gitari i klaviru. Znam da će doći trenutak kada ću morati da biram između sporta, muzike i studija, ali za sada ne bih da razmišljm o tome“, priča nam Nikola.

Plivnje za Bogojavljanski krst, Foto: privatna arhiva

Ovaj mladić je aktivan na mnogim poljima, tako je i sa svojim vršnjacima plivao  za Bogojavljanski krst na Gazivodama.

Za momka koji ostavruje odlične rezultate u sprtu i muzici njegovi profesori i drugovi iz škole kažu da ga ni slava ni uspeh nisi poneli ni promenili. Nikola će i dalje ostati onaj tih i nenametljiv dečak iz našeg komšiluka čak i ukoliko se i iz Inzbruka vrati sa zlatom oko vrata, što mu od od srca zaista i želimo.

 

Ivan Miljković