fbpx

Dalibor Jevtić: Novac predviđen za formiranje vojske, uložiti u povratak raseljenih

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Novac koji bi se uložio u foriranje Vojske Kosova, trebalo bi uložiti u povratak raseljenih, čime bi se uložilo u suživot i bolju budućnost svih građana Kosova, smatra Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, istakavši da se vojska može formrati i bez glasova srpskih poslanika. Po Jevtićevim rečima, vode se intenzivni pregovori o povratku Srba u kosovske institucije, kako sa koalicionim partnerima, tako i sa predstavnicima međunarodne zajednice i nekih ambasada.

Kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova, stav Srpske liste se nije promenio i politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama insistiraju na temama koje su životno važne, a posebno insistiraju na ulaganjima u razvoj ekonomije, što je želja svih građana Kosova, izjavio je danas u Starom Gracku, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

„Onaj novac koji bi se uložio u formiranje vojske, trebalo bi da se uloži u povratak, za šta sam ja zainteresovan. Mislim da bi novac za povratak bio daleko značajniji i to ne bi bio samo ulog u sam fizički povratak lica koja su i dalje raseljena, to bi bio ulog i u bolju budućnist i u suživot na ovim prostorima“, rekao je Jevtić, istakavši da postoji puno problema koje bi trebalo rešavati pre razgovora o formiranju Vojske Kosova.

Izmena Ustava Kosova, kojom bi se omogućilo formiranje Vojske Kosova, nije moguća bez dvotrećinske skupštinske većine, ali ni bez dve trećine glasova poslanika manjinskih zajednica, ali je moguće od Bezbednosnih snaga Kosova formirati vojsku bez promene imena.

„Ono što može da se uradi jeste izmena i dopuna zakona o Bezbedonosnim snagama Kosova, za šta ne trebaju glasovi Srba“, tvrdi Jevtić.

Politička borba i borba za opstanak Srba se može voditi samo u institucijama, ali povratak u institucije, za predstavnike Srpske liste zavisi od stavova koalicionih partnera, Demokratskog saveza i Demokratske partije Kosova.

„Ovih dana, Srpska lista razgovara o mogućnostima ponovnog povratka u institucije, razgovaramo o životnim temama, kao što je na primer zajednica srpskih opština (ZSO). Mi insistiramo, ne samo na početku formiranja ZSO, kao na prvom koraku, već insistiramo i na promeni odnosa, koji nije bio dobar kada se radi o našoj koaliciji. Naravno, ne očekujemo da se u potpunosti uvaži ono što mi kažemo, ali očekujemo poštovanje naših stavova, posebno kada govorimo o zakonima“, istakao je miistar za zajednice i povratak, naglasivši da su životna pitanja mogo važnija od bilo čijih mandata i funkcija.

Podsećamo, danas je kosovski predsednik, Hašim Tači, predao predsedniku Skupštine Kadriju Veseliju predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, koje bi trebalo da prerastu u kosovsku vojsku.

Iako je Hašim Tači najavio da planira da zakonom pokrene promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u oružane snage, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini insistira da transformacija treba da se uradi kroz ustavne promene, koje bi uključile saglasnost poslanika Srpske liste, saopšteno je iz američke ambasade, a prenosi Koha Ditore, novine na albanskom jeziku.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: