Далибор Јевтић: Новац предвиђен за формирање војске, уложити у повратак расељених

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Новац који би се уложио у форирање Војске Косова, требало би уложити у повратак расељених, чиме би се уложило у суживот и бољу будућност свих грађана Косова, сматра Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, истакавши да се војска може формрати и без гласова српских посланика. По Јевтићевим речима, воде се интензивни преговори о повратку Срба у косовске институције, како са коалиционим партнерима, тако и са представницима међународне заједнице и неких амбасада.

Када је у питању формирање Војске Косова, став Српске листе се није променио и политички представници Срба у косовским институцијама инсистирају на темама које су животно важне, а посебно инсистирају на улагањима у развој економије, што је жеља свих грађана Косова, изјавио је данас у Старом Грацку, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић.

„Онај новац који би се уложио у формирање војске, требало би да се уложи у повратак, за шта сам ја заинтересован. Мислим да би новац за повратак био далеко значајнији и то не би био само улог у сам физички повратак лица која су и даље расељена, то би био улог и у бољу будућнист и у суживот на овим просторима“, рекао је Јевтић, истакавши да постоји пуно проблема које би требало решавати пре разговора о формирању Војске Косова.

Измена Устава Косова, којом би се омогућило формирање Војске Косова, није могућа без двотрећинске скупштинске већине, али ни без две трећине гласова посланика мањинских заједница, али је могуће од Безбедносних снага Косова формирати војску без промене имена.

„Оно што може да се уради јесте измена и допуна закона о Безбедоносним снагама Косова, за шта не требају гласови Срба“, тврди Јевтић.

Политичка борба и борба за опстанак Срба се може водити само у институцијама, али повратак у институције, за представнике Српске листе зависи од ставова коалиционих партнера, Демократског савеза и Демократске партије Косова.

„Ових дана, Српска листа разговара о могућностима поновног повратка у институције, разговарамо о животним темама, као што је на пример заједница српских општина (ЗСО). Ми инсистирамо, не само на почетку формирања ЗСО, као на првом кораку, већ инсистирамо и на промени односа, који није био добар када се ради о нашој коалицији. Наравно, не очекујемо да се у потпуности уважи оно што ми кажемо, али очекујемо поштовање наших ставова, посебно када говоримо о законима“, истакао је миистар за заједнице и повратак, нагласивши да су животна питања мого важнија од било чијих мандата и функција.

Подсећамо, данас је косовски председник, Хашим Тачи, предао председнику Скупштине Кадрију Веселију предлог новог закона о Безбедносним снагама Косова, које би требало да прерасту у косовску војску.

Иако је Хашим Тачи најавио да планира да законом покрене промену мандата Косовских безбедносних снага (КБС) у оружане снаге, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини инсистира да трансформација треба да се уради кроз уставне промене, које би укључиле сагласност посланика Српске листе, саопштено је из америчке амбасаде, а преноси Коха Диторе, новине на албанском језику.

Анђелка Ћуп