Dalibor Jevtić u Starom Gracku

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, posle polaganja cveća na razbijenu spomen ploču ubijenim žeteocima Starog Gracka, obišao Osnovnu školu „Braća Aksić“, u kojoj je Ministarstvo za povratak i zajednice finansiralo uvođenje parnog grejanja, renoviranje nekoliko učionica i izgradnju mokrog čvora. Jevtić je najavio izgradnju kuća za nekoliko porodica u Starom Gracku, ponovivši da se zalaže za opstanak Srba, jer bez opstanka nema ni povratka. Iz Starog Gracka, ministar za povratak i zajednice je još jednom pozvao nadležne da ulože napore i otkriju ubice četrnaestoro žetelaca iz ovog sela, mučki ubijenih na svojim njivama, dok su sakupljali letinu.

U Staro Gracko bi trebalo dolaziti češće, a ne samo u vreme parastosa, rekao je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić posle polaganja cveća na razbijenu spomen ploču četrnaestorici srpskih žetelaca, ubijenih 23. jula 1999. godine. Jevtić je pozvao nadležne da konačno otkriju ko je ubio nedužne ljude na svojim njivama, ali i ko je oskrnavio spomen ploču.

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

„Skrnavljenjem spomen ploče, ovi ljudi su još jednom ubijeni, ali mi nećemo odustati od toga da se ubice privedu pravdu i nastavićemo da postavljamo pitanje ko je to uradio?“

Meštani Starog Gracka, i pored svega što ih je zadesilo, ne žele da napuste svoja ognjišta.

„Kao i svi, i mi se nadamo boljem sutra“, kaže Gordana Radović. Njena komšinica Gorica Matović, kako kaže, nikada nije gubila nadu u bolje sutra.

„Iako smo u okruženju, lepo nam je ovde i nadamo se boljem“, kaže Gorica, zahvaljujući se ministru Jevtiću što je decu Starog Gracka učinio srećnom, obezbedivši im bolje uslove za učenje.

Foto GračanicaOnlajn

Od 550 stanovnika, koliko ih je nekada živelo u Starom Gracku, ostalo ih je oko 200. Od tridesetoro dece, petnaestoro ih pohađa Osnovnu šklu „Braća Aksić“, u kojoj je sredstvima Ministartsva za povratak i zajednice uvedeno parno grejanje, ali su i renovirane neophodne prostorije, čime su stvoreni bolji uslovi za rad učenicima i nastavnicima ove škole.

„Ovde moramo da podržimo život, ovde moramo da podržimo opstanak i to je ono što radimo.  Naša je obaveza da se borimo za opstanak. Nije povratak moguć, ukoliko nema borbe za opstanak“, rekao je Dalibor Jevtić, naglasivši da je ulaganje u škole, ulaganje u budućnost i opstanak Srba na ovim prostorima.

Na uloženom trudu i sredstvima za renoviranje škole, zaposlenima u Ministarstvu za povratak i zajednice u Vladi Kosova i ministru Daliboru Jevtiću, zahvalio se direktor škole,  Bratislav Đedović,  izrazivši nadu da će sledeće godine u njoj da bude više đaka. Po njegovim rečima, urađeno je mnogo toga na obezbeđenju normalnih uslova za rad.

Foto GračanicaOnlajn: Bratislav Đedović

„Nismo imali toalete uopšte u objektu, nismo imali grejanje, nismo imali video nadzor, nismo imali podove i tako dalje. Znači, mnogo toga je urađeno. Ali, ne oseća se samo toplina od tih grejnih tela koja su nam sada instalirana, nego se oseća toplina jednog doma, što treba i da bude svaka škola. Svaka škola je dom i za naše đake i za naše nastavnike, učitelje, a i za roditelje“, istakao je Đedović.

Jevtić je obećao izgradnju nekoliko kuća za meštane Starog Gracka, ali i renoviranje škola koje srpska deca pohađaju širom Kosova. Prioriteti ove godine su Gimnazija u Orahovcu i Osnovna škola u Cernici.


Foto GračanicaOnlajn: Spomen ploča ubijenim žeteocima u Starom Gracku

Spomen ploča ubijenim žeteocima u Starom Gracku je polomljena u septembru prošle godine. Kao što niko nije odgovarao za masakr nad četrnaestoro Srba, od  kojih je najmlađi imao samo 17 godina, još uvek nije otkriveno ni ko je polomio i oskrnavio spomen ploču.


Anđelka Ćup

Save

Save