Далибор Јевтић у Старом Грацку

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, после полагања цвећа на разбијену спомен плочу убијеним жетеоцима Старог Грацка, обишао Основну школу „Браћа Аксић“, у којој је Министарство за повратак и заједнице финансирало увођење парног грејања, реновирање неколико учионица и изградњу мокрог чвора. Јевтић је најавио изградњу кућа за неколико породица у Старом Грацку, поновивши да се залаже за опстанак Срба, јер без опстанка нема ни повратка. Из Старог Грацка, министар за повратак и заједнице је још једном позвао надлежне да уложе напоре и открију убице четрнаесторо жетелаца из овог села, мучки убијених на својим њивама, док су сакупљали летину.

У Старо Грацко би требало долазити чешће, а не само у време парастоса, рекао је министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић после полагања цвећа на разбијену спомен плочу четрнаесторици српских жетелаца, убијених 23. јула 1999. године. Јевтић је позвао надлежне да коначно открију ко је убио недужне људе на својим њивама, али и ко је оскрнавио спомен плочу.

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

„Скрнављењем спомен плоче, ови људи су још једном убијени, али ми нећемо одустати од тога да се убице приведу правду и наставићемо да постављамо питање ко је то урадио?“

Мештани Старог Грацка, и поред свега што их је задесило, не желе да напусте своја огњишта.

„Као и сви, и ми се надамо бољем сутра“, каже Гордана Радовић. Њена комшиница Горица Матовић, како каже, никада није губила наду у боље сутра.

„Иако смо у окружењу, лепо нам је овде и надамо се бољем“, каже Горица, захваљујући се министру Јевтићу што је децу Старог Грацка учинио срећном, обезбедивши им боље услове за учење.

Фото ГрачаницаОнлајн

Од 550 становника, колико их је некада живело у Старом Грацку, остало их је око 200. Од тридесеторо деце, петнаесторо их похађа Основну шклу „Браћа Аксић“, у којој је средствима Министартсва за повратак и заједнице уведено парно грејање, али су и реновиране неопходне просторије, чиме су створени бољи услови за рад ученицима и наставницима ове школе.

„Овде морамо да подржимо живот, овде морамо да подржимо опстанак и то је оно што радимо.  Наша је обавеза да се боримо за опстанак. Није повратак могућ, уколико нема борбе за опстанак“, рекао је Далибор Јевтић, нагласивши да је улагање у школе, улагање у будућност и опстанак Срба на овим просторима.

На уложеном труду и средствима за реновирање школе, запосленима у Министарству за повратак и заједнице у Влади Косова и министру Далибору Јевтићу, захвалио се директор школе,  Братислав Ђедовић,  изразивши наду да ће следеће године у њој да буде више ђака. По његовим речима, урађено је много тога на обезбеђењу нормалних услова за рад.

Фото ГрачаницаОнлајн: Братислав Ђедовић

„Нисмо имали тоалете уопште у објекту, нисмо имали грејање, нисмо имали видео надзор, нисмо имали подове и тако даље. Значи, много тога је урађено. Али, не осећа се само топлина од тих грејних тела која су нам сада инсталирана, него се осећа топлина једног дома, што треба и да буде свака школа. Свака школа је дом и за наше ђаке и за наше наставнике, учитеље, а и за родитеље“, истакао је Ђедовић.

Јевтић је обећао изградњу неколико кућа за мештане Старог Грацка, али и реновирање школа које српска деца похађају широм Косова. Приоритети ове године су Гимназија у Ораховцу и Основна школа у Церници.


Фото ГрачаницаОнлајн: Спомен плоча убијеним жетеоцима у Старом Грацку

Спомен плоча убијеним жетеоцима у Старом Грацку је поломљена у септембру прошле године. Као што нико није одговарао за масакр над четрнаесторо Срба, од  којих је најмлађи имао само 17 година, још увек није откривено ни ко је поломио и оскрнавио спомен плочу.


Анђелка Ћуп

Save

Save