fbpx

Branimir Stojanović: Priče o formiranju vojske Kosova, improvizacija onih koji priželjkuju izbore

Фото ГрачаницаОнлајн: Бранимир Стојановић

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, izjavio je danas novinarima u Prištini da srpski predstavnici u kosovskim istitucijama nikada neće podržati formiranje vojske Kosova i da Albanci za to nemaju podršku međunarodne zajednice. Stojanović tvrdi da su priče oko vojske potrebne pojedinim albanskim političarima za podizanje rejtinga i da je to improvizacija onih koji priželjkuju izbore. Dok je predsednik Skupštine Kosova u istom danu izjavio da Kosovo od formiranja vojske deli samo nekoliko dana, iz NATO-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini poručuju da se vojska Kosova može formirati samo nakon promene Ustava, uz sveobuhvatan politički proces koji odražava multietničku demokratiju.

Srpski predstavnici neće podržati formiranje vojske Kosova, a zakonski to ne može da se sprovede u delo bez podške Srba, izjavio je danas zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović.

“Priče o formiranju kosovske vojske su improvizacija onih koji priželjkuju izbore“, ocenio je danas zamenik kosovskog premijera, istakavši da za tu ideju Albanci nemaju ni podršku međunarodne zajednice, te da se sve svodi na dnevnu politiku i podizanje rejtinga pojedinih političara.

„Očigledno je da ne postoji apsolutna niti kritična podrška međunarodne zajednice, a ni među samim Albancima nema saglasnosti kako to treba i da li to uopšte treba uraditi. Apsolutno je jasno da mi nećemo podržati da se to uradi na bilo koji način, a zakonski i regularno po Ustavu, to ne može da se sprovede bez nas. Ova improvizacija koja se dešava i koja je sada na snazi, pre svega ima za cilj dnevnu politiku. Očigledno je da mnogi koji navijaju za izbore i koji žele da stvore situaciju u kojoj su izbori neizbežni, namerno povlače ovakve populističke poteze, kako bi podigli sopstveni rejting, ali i kako bi stvorili dodatnu krizu u kojoj bi izbori bili neizbežni“, istakao je Stojanović.

Predsednik Skupštine Kosova, u istom danu poručuje da Kosovo samo nekoliko dana deli od formiranja vojske. Veselji je sa komemorativnog skupa, posvećenog Ademu Jašariju, koji je poginuo u borbama sa srpskim snagama bezbednosti 1998. godine, poručio:

„Deli nas samo nekoliko dana od formiranja vojske Kosova, koja će služiti bezbednosti zemlje, miru i regionalnoj i globalnoj stabilnosti.“

Iz sedišta NATO-a u Briselu, upozoravaju na štetnost jednostranih odluka u vezi sa formiranjem kosovske vojske.

„Saveznici NATO-a su ozbiljno zabrinuti zbog predloga prištinskih vlasti o transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, bez neophodnih ustavnih promena. Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani potezi štetni i pozvao kosovske vlasti da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom“, navodi se u saopštenju o razgovoru generalnog sekretara NATO-a, Stoltenberga sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

„Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani potezi štetni i pozvao kosovske vlasti da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom“, zaključuje se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države su takođe zabrinute zbog najavljene namere Prištine da bez promene Ustava transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), formira vojsku Kosova, saopšteno je iz američke ambasade u Prištini.

„Mi podržavamo postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima. Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju”, poručuje se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Dražava u Prištini.

SAD su spremne da pomognu u transformaciji KBS-a, ali bilo koji jednostrani potez vlasti u Prištini, za njih je neprihvatljiv.

„Usvajanje sada predloženog zakona, primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama”, zaključuje se u saopštenju iz amerićke ambasade u Prištini.

Podsećamo, juče je kosovski predsednik Hašim Tači, poslao predlog Zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojne snage, koji je danas na sednici predsedništva kosovskog parlamenta jednoglasno prihvaćen.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: