Бранимир Стојановић: Приче о формирању војске Косова, импровизација оних који прижељкују изборе

Фото ГрачаницаОнлајн: Бранимир Стојановић

Заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, изјавио је данас новинарима у Приштини да српски представници у косовским иституцијама никада неће подржати формиранје војске Косова и да Албанци за то немају подршку међународне заједнице. Стојановић тврди да су приче око војске потребне појединим албанским политичарима за подизање рејтинга и да је то импровизација оних који прижељкују изборе. Док је председник Скупштине Косова у истом дану изјавио да Косово од формирања војске дели само неколико дана, из НАТО-а и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Приштини поручују да се војска Косова може формирати само након промене Устава, уз свеобухватан политички процес који одражава мултиетничку демократију.

Српски представници неће подржати формирање војске Косова, а законски то не може да се спроведе у дело без подшке Срба, изјавио је данас заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић.

“Приче о формирању косовске војске су импровизација оних који прижељкују изборе“, оценио је данас заменик косовског премијера, истакавши да за ту идеју Албанци немају ни подршку међународне заједнице, те да се све своди на дневну политику и подизање рејтинга појединих политичара.

„Очигледно је да не постоји апсолутна нити критична подршка међународне заједнице, а ни међу самим Албанцима нема сагласности како то треба и да ли то уопште треба урадити. Апсолутно је јасно да ми нећемо подржати да се то уради на било који начин, а законски и регуларно по Уставу, то не може да се спроведе без нас. Ова импровизација која се дешава и која је сада на снази, пре свега има за циљ дневну политику. Очигледно је да многи који навијају за изборе и који желе да створе ситуацију у којој су избори неизбежни, намерно повлаче овакве популистичке потезе, како би подигли сопствени рејтинг, али и како би створили додатну кризу у којој би избори били неизбежни“, истакао је Стојановић.

Председник Скупштине Косова, у истом дану поручује да Косово само неколико дана дели од формирања војске. Весељи је са комеморативног скупа, посвећеног Адему Јашарију, који је погинуо у борбама са српским снагама безбедности 1998. године, поручио:

„Дели нас само неколико дана од формирања војске Косова, која ће служити безбедности земље, миру и регионалној и глобалној стабилности.“

Из седишта НАТО-а у Бриселу, упозоравају на штетност једностраних одлука у вези са формирањем косовске војске.

„Савезници НАТО-а су озбиљно забринути због предлога приштинских власти о трансформацији безбедносних снага у војску Косова, без неопходних уставних промена. Јасно сам ставио до знања да су једнострани потези штетни и позвао косовске власти да буду у блиском контакту са Београдом“, наводи се у саопштењу о разговору генералног секретара НАТО-а, Столтенберга са Хашимом Тачијем и Исом Мустафом.

„Јасно сам ставио до знања да су једнострани потези штетни и позвао косовске власти да буду у блиском контакту са Београдом“, закључује се у саопштењу.

Сједињене Америчке Државе су такође забринуте због најављене намере Приштине да без промене Устава трансформацијом Косовских безбедносних снага (КБС), формира војску Косова, саопштено је из америчке амбасаде у Приштини.

„Ми подржавамо постепену, транспарентну трансформацију КБС-а у мултиетничку снагу, у складу са НАТО стандардима. Међутим, ова трансформација треба да се уради у складу са Уставом Косова и кроз један свеобухватан и представнички политички процес који одражава косовску мултиетничку демократију”, поручује се из Амбасаде Сједињених Америчких Дражава у Приштини.

САД су спремне да помогну у трансформацији КБС-а, али било који једнострани потез власти у Приштини, за њих је неприхватљив.

„Усвајање сада предложеног закона, приморало би нас да преиспитамо нашу билатералну сарадњу са Косовским безбедносним снагама, укључујући нашу дуготрајну подршку тим снагама”, закључује се у саопштењу из америћке амбасаде у Приштини.

Подсећамо, јуче је косовски председник Хашим Тачи, послао предлог Закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у војне снаге, који је данас на седници председништва косовског парламента једногласно прихваћен.

Анђелка Ћуп