Хашим Тачи: Процес формирања војске Косова, незаустављив процес

Фото ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Процес формирања војске Косова је незаустављив процес и биће настављен и завршен уз пуну координацију земаља Квинте, Сједињених Америчких Држава и НАТО-а. То је жеља свих грађана Косова и формирање војске Косова је ујединило политичке партије, цивилни сектор и све грађане, сматра Тачи и напомиње да ће војска Косова бити гарант мира и безбедности у региону и свету. Једина претња миру је руски утицај, руске војне базе у Србији и наоружавање Србије руским авионима. Екстремизам и тероризам је такође претња, али је Косово опредељено да се свим средствима бори против тог зла, поручује косовски председник. За немогућност формирања војске Косова на основу уставних промена, одговорност сносе посланици Српске листе, који „по наређењу из  Београда“ не учествују у раду косовских институција, док су посланици у скупштинском сазиву 2014. године били спремни да гласају за војску Косова, рекао је тачи новинарима. По Тачијевим речима, Српска листа сноси одговорност и за незавршен процес демаркације између Косова и Црне Горе, али и за кашњеје у формирању, како је рекао, Асоцијације општина са српском већином.

Косовске институције ће наставити са активностима на трансформацији Косовских безбедносих снага (КБС) у модерну, професионалну и мултиетничку војску и тај процес је назаустављив, рекао је у Приштини, на конференцијји за новинаре, косовски председник Хашим Тачи.

„Ово није противзаконито, није ризик за мир и безбедност на Косову или у регији. Ово је процес и пут којим су ишле и друге землје у региону. Независна држава Косово ради један законски и уставни процес који је темељ функционисања сваке демократске државе у свету“, истакао је Тачи, напомињући да се са формирањем војске Косова слажу земље чланице Квинте, НАТО и Сједињене Америчке Државе и да је против једино Србија.

„Ову законску и уставну обавезу није могао оспорити нико од наших западних партнера, укључујући и Нато и државе чланице. Овом законском и уставном акту се супротставила само једна држава, Србија, рекаши да је ово претња за мир и безбедност и она стално то каже. То је део њене пропаганде против суверене државе Косова, док она у исто време попуњава авијацију са авионима МИГ, поклоњеним од Русије, што је против евроатлантских вредности. Такође, претња миру је улога Руисје у регији, повећање броја авиона и руске војне базе у Србији. Претња је и тероризам, али Косово остаје шампион у борби против тероризма и екстремизма. Зато очекујем од НАТО-а да схвати одакле долази права опсаност“, рекао је Тачи новинарима, напомињући да су Косовске безбедносне снаге обучене управо од НАТО-а.

Тачи је поновио да војне снаге Косова неће бити претња миру и стабилности у региону, већ ће бити у служби очувања мира и стабилности како у региону, тако и у свету, као и на очувању, како је рекао, „интегритета и суверенитета Републике Косова“.

„Морамо да настојимо да са стрпљењем и довољно аргумената објаснимо нашим међународним партнерима, суседним државама и свима другима који имају длеме, шта ће представљати наша војска“, нагласио је косовски председник.

Фото ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Тачи је негирао  ставове генералног секретара НАТО-а, Столтенберга да је Косово започело једностран процес трансформације КБС-а у војску.

„Генерални секретар НАТО-а сматра да је иницијатива за измену, једностарна активност. То није тачно, јер се већ три године трудимо да координирамо ову активност са посланицима српске националности који живе на Косову, али они су јасно рекли да никада неће гласати за војску Косова. Тај став посланика српске заједнице директно је наложен од суседне државе, из Србије. Ако секретар НАТО-а сматра нашу иницијативу једностраном, зато што се Србија не слаже са нашим активностима, ја то сматрам неприхватљивим,“ нагласио је Тачи, јер војска Косова не може да остане нечији  талац  и да зависи од расположења и воље Србије.

Кључни циљ Косова је чланство у НАТО, као и наставк  сарадње како са Европском унијом, тако и са Сједињеним Америчким Државама,  са државом са којом су Косовари заједнички створили државу, за шта им је Тачи „доживотно захвалан“.

„САД подржавају процес стварања војске, али желе да се овај процес деси преко уставних промена. 2014. године српски посланици и посланици из осталих заједница су били спремни да гласају за формирање војске косова, али касније није било политичке воље. Нисмо успели да убедимо Српску листу да гласа за уставне проене“, рекао је Хашим Тачи.

Косовски председник је истакао да је немогуће чекати више на уставне промене које зависе од гласова Срба, јер представници Српске листе искључиво испуњавају налоге Србије и не раде у интересу косовских институција и грађана Косова.

„Опредељени само и да формирамо Асоцијацију општина са српском већином, али Срби одбијају да учествују, желимо да изгласамо демаркацију, али и ту српски посланици одбијају да учествују. Ово одбијање је директно наложено из Београда и то су објавили и сами српски посланици“, речи су председника Косова.

„У случају да су земље Квинте, САД и НАТО убедили Српску листу да гласа за формирање војске Косова, ми смо спремни да у трансформацију идемо преко уставних промена. Тражио сам такву гаранцију, али нико до данас није могао да гарантује ниједан глас Српске листе у корист трансформације КБС.  Зато сам тражио разумевање наших партнера. Наши партнери треба да нам помогну, а не да нас казне“, наглашава Хашим Тачи.

По Тачијевим речима, телефонски разговор између премијера Србије и њега, био је у духу добросуседских односа, у циљу нормализације односа и наставка дијалога.

„Разговор са Вучићем је у интересу обе државе, како би се наставила нормализација односа. Тражио сам од премијера Вучића да разговара са српским посланицима да се врате у иституције како би се основала асоцијација, како би се изгласала демаркација и како би грађани добили либерализацију виза, како би се формирала војска је за све људе, али одговор је био разочаравајући. Међутим, ми ћемо наставити изградњу добрих суседских односа и даље“, обећап је Тачи.

Конференцију за новинаре, Хашим тачи је завршио речима да ће процес трансформације КБС у војску Косова бити настављен и завршен уз пуну координацију са земљама Квинте, НАТО-ом и Сједињеним Америчким Државама.


Из седишта НАТО-а у Бриселу, данас су  упозорили на штетност једностраних одлука у вези са формирањем косовске војске. Сједињене Америчке Државе су такође забринуте због најављене намере Приштине да без промене Устава трансформацијом Косовских безбедносних снага (КБС), формира војску Косова, саопштено је из америчке амбасаде у Приштини.


Анђелка Ћуп

Save