fbpx

Hašim Tači: Proces formiranja vojske Kosova, nezaustavljiv proces

Фото ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Фото ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Proces formiranja vojske Kosova je nezaustavljiv proces i biće nastavljen i završen uz punu koordinaciju zemalja Kvinte, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. To je želja svih građana Kosova i formiranje vojske Kosova je ujedinilo političke partije, civilni sektor i sve građane, smatra Tači i napominje da će vojska Kosova biti garant mira i bezbednosti u regionu i svetu. Jedina pretnja miru je ruski uticaj, ruske vojne baze u Srbiji i naoružavanje Srbije ruskim avionima. Ekstremizam i terorizam je takođe pretnja, ali je Kosovo opredeljeno da se svim sredstvima bori protiv tog zla, poručuje kosovski predsednik. Za nemogućnost formiranja vojske Kosova na osnovu ustavnih promena, odgovornost snose poslanici Srpske liste, koji „po naređenju iz  Beograda“ ne učestvuju u radu kosovskih institucija, dok su poslanici u skupštinskom sazivu 2014. godine bili spremni da glasaju za vojsku Kosova, rekao je tači novinarima. Po Tačijevim rečima, Srpska lista snosi odgovornost i za nezavršen proces demarkacije između Kosova i Crne Gore, ali i za kašnjeje u formiranju, kako je rekao, Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Kosovske institucije će nastaviti sa aktivnostima na transformaciji Kosovskih bezbednosih snaga (KBS) u modernu, profesionalnu i multietničku vojsku i taj proces je nazaustavljiv, rekao je u Prištini, na konferencijji za novinare, kosovski predsednik Hašim Tači.

„Ovo nije protivzakonito, nije rizik za mir i bezbednost na Kosovu ili u regiji. Ovo je proces i put kojim su išle i druge zemlje u regionu. Nezavisna država Kosovo radi jedan zakonski i ustavni proces koji je temelj funkcionisanja svake demokratske države u svetu“, istakao je Tači, napominjući da se sa formiranjem vojske Kosova slažu zemlje članice Kvinte, NATO i Sjedinjene Američke Države i da je protiv jedino Srbija.

„Ovu zakonsku i ustavnu obavezu nije mogao osporiti niko od naših zapadnih partnera, uključujući i Nato i države članice. Ovom zakonskom i ustavnom aktu se suprotstavila samo jedna država, Srbija, rekaši da je ovo pretnja za mir i bezbednost i ona stalno to kaže. To je deo njene propagande protiv suverene države Kosova, dok ona u isto vreme popunjava avijaciju sa avionima MIG, poklonjenim od Rusije, što je protiv evroatlantskih vrednosti. Takođe, pretnja miru je uloga Ruisje u regiji, povećanje broja aviona i ruske vojne baze u Srbiji. Pretnja je i terorizam, ali Kosovo ostaje šampion u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Zato očekujem od NATO-a da shvati odakle dolazi prava opsanost“, rekao je Tači novinarima, napominjući da su Kosovske bezbednosne snage obučene upravo od NATO-a.

Tači je ponovio da vojne snage Kosova neće biti pretnja miru i stabilnosti u regionu, već će biti u službi očuvanja mira i stabilnosti kako u regionu, tako i u svetu, kao i na očuvanju, kako je rekao, „integriteta i suvereniteta Republike Kosova“.

„Moramo da nastojimo da sa strpljenjem i dovoljno argumenata objasnimo našim međunarodnim partnerima, susednim državama i svima drugima koji imaju dleme, šta će predstavljati naša vojska“, naglasio je kosovski predsednik.

Foto GračanicaOnlajn: Hašim Tači

Tači je negirao  stavove generalnog sekretara NATO-a, Stoltenberga da je Kosovo započelo jednostran proces transformacije KBS-a u vojsku.

„Generalni sekretar NATO-a smatra da je inicijativa za izmenu, jednostarna aktivnost. To nije tačno, jer se već tri godine trudimo da koordiniramo ovu aktivnost sa poslanicima srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu, ali oni su jasno rekli da nikada neće glasati za vojsku Kosova. Taj stav poslanika srpske zajednice direktno je naložen od susedne države, iz Srbije. Ako sekretar NATO-a smatra našu inicijativu jednostranom, zato što se Srbija ne slaže sa našim aktivnostima, ja to smatram neprihvatljivim,“ naglasio je Tači, jer vojska Kosova ne može da ostane nečiji  talac  i da zavisi od raspoloženja i volje Srbije.

Ključni cilj Kosova je članstvo u NATO, kao i nastavk  saradnje kako sa Evropskom unijom, tako i sa Sjedinjenim Američkim Državama,  sa državom sa kojom su Kosovari zajednički stvorili državu, za šta im je Tači „doživotno zahvalan“.

„SAD podržavaju proces stvaranja vojske, ali žele da se ovaj proces desi preko ustavnih promena. 2014. godine srpski poslanici i poslanici iz ostalih zajednica su bili spremni da glasaju za formiranje vojske kosova, ali kasnije nije bilo političke volje. Nismo uspeli da ubedimo Srpsku listu da glasa za ustavne proene“, rekao je Hašim Tači.

Kosovski predsednik je istakao da je nemoguće čekati više na ustavne promene koje zavise od glasova Srba, jer predstavnici Srpske liste isključivo ispunjavaju naloge Srbije i ne rade u interesu kosovskih institucija i građana Kosova.

„Opredeljeni samo i da formiramo Asocijaciju opština sa srpskom većinom, ali Srbi odbijaju da učestvuju, želimo da izglasamo demarkaciju, ali i tu srpski poslanici odbijaju da učestvuju. Ovo odbijanje je direktno naloženo iz Beograda i to su objavili i sami srpski poslanici“, reči su predsednika Kosova.

„U slučaju da su zemlje Kvinte, SAD i NATO ubedili Srpsku listu da glasa za formiranje vojske Kosova, mi smo spremni da u transformaciju idemo preko ustavnih promena. Tražio sam takvu garanciju, ali niko do danas nije mogao da garantuje nijedan glas Srpske liste u korist transformacije KBS.  Zato sam tražio razumevanje naših partnera. Naši partneri treba da nam pomognu, a ne da nas kazne“, naglašava Hašim Tači.

Po Tačijevim rečima, telefonski razgovor između premijera Srbije i njega, bio je u duhu dobrosusedskih odnosa, u cilju normalizacije odnosa i nastavka dijaloga.

„Razgovor sa Vučićem je u interesu obe države, kako bi se nastavila normalizacija odnosa. Tražio sam od premijera Vučića da razgovara sa srpskim poslanicima da se vrate u istitucije kako bi se osnovala asocijacija, kako bi se izglasala demarkacija i kako bi građani dobili liberalizaciju viza, kako bi se formirala vojska je za sve ljude, ali odgovor je bio razočaravajući. Međutim, mi ćemo nastaviti izgradnju dobrih susedskih odnosa i dalje“, obećap je Tači.

Konferenciju za novinare, Hašim tači je završio rečima da će proces transformacije KBS u vojsku Kosova biti nastavljen i završen uz punu koordinaciju sa zemljama Kvinte, NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama.


Iz sedišta NATO-a u Briselu, danas su  upozorili na štetnost jednostranih odluka u vezi sa formiranjem kosovske vojske. Sjedinjene Američke Države su takođe zabrinute zbog najavljene namere Prištine da bez promene Ustava transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), formira vojsku Kosova, saopšteno je iz američke ambasade u Prištini.


Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: