Руиз Калавера у Приштини, са представницима Српске листе

Руиз Калавера са представницима Српске листе

Представници Српске листе упознали су директорку за проширење Европске комисије за Западни Балкан, Руиз Калаверу, са положајем Срба на Косову, као и са разлозима бојкота косовских институција. За Србе на Косову и њихове политичке представнике, важно је отпочети формирање Заједнице српских општина (ЗСО), као и спровођење свих договора постигнутих у Бриселу. Српска листа жели нормализацију односа са Албанцима, као и наставак дијалога између Београда и Приштине.

Данас су представници Српске листе, Бранимир Стојановић, Славко Симић и Далибор Јевтић разговарали са директорком за проширење западног Балкана при Европској комисији, Геновевом Руиз Калавером, каже се у саопштењу Српске листе.
Заменик косовског премијера, шеф посланичког клуба Српске листе у Скупштини Косова и министар за повратак и заједнице, упознали су представницу Европске комисије са разлозима њиховог бојкота косовских институција и истакли колико је важно формирање Заједнице српских општина у форми која је у Бриселу договорена, као и спровођење и поштовање других потписаних споразума. 
Представници Српске листе су у разговору са Руиз Калавером такође истакли да желе да се односи са Албанцима нормализују и да се дијалог настави, наглашавајући да су Срби у косовским иституцијама увек били конструктивни, али да такође очекују конструктиван и коректан однос и са друге стране.

Проблеми косовских Срба, посебно када је у питају повратак расељених, била је такође једна од тема разговора. Представници Српске листе су посебно истакли неопходност економске подршке Србима, како повратницима, тако и Србима у изолованим срединама и у срединама у којима нису већина.

Састанкиу је присуствовала и шефица Канцеларије Еропске уније у Приштини, Наталија Апостолова.

Анђелка Ћуп