fbpx

Ruiz Kalavera u Prištini, sa predstavnicima Srpske liste

Руиз Калавера са представницима Српске листе

Руиз Калавера са представницима Српске листе

Predstavnici Srpske liste upoznali su direktorku za proširenje Evropske komisije za Zapadni Balkan, Ruiz Kalaveru, sa položajem Srba na Kosovu, kao i sa razlozima bojkota kosovskih institucija. Za Srbe na Kosovu i njihove političke predstavnike, važno je otpočeti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i sprovođenje svih dogovora postignutih u Briselu. Srpska lista želi normalizaciju odnosa sa Albancima, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Danas su predstavnici Srpske liste, Branimir Stojanović, Slavko Simić i Dalibor Jevtić razgovarali sa direktorkom za proširenje zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji, Genovevom Ruiz Kalaverom, kaže se u saopštenju Srpske liste.
Zamenik kosovskog premijera, šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova i ministar za povratak i zajednice, upoznali su predstavnicu Evropske komisije sa razlozima njihovog bojkota kosovskih institucija i istakli koliko je važno formiranje Zajednice srpskih opština u formi koja je u Briselu dogovorena, kao i sprovođenje i poštovanje drugih potpisanih sporazuma. 
Predstavnici Srpske liste su u razgovoru sa Ruiz Kalaverom takođe istakli da žele da se odnosi sa Albancima normalizuju i da se dijalog nastavi, naglašavajući da su Srbi u kosovskim istitucijama uvek bili konstruktivni, ali da takođe očekuju konstruktivan i korektan odnos i sa druge strane.

Problemi kosovskih Srba, posebno kada je u pitaju povratak raseljenih, bila je takođe jedna od tema razgovora. Predstavnici Srpske liste su posebno istakli neophodnost ekonomske podrške Srbima, kako povratnicima, tako i Srbima u izolovanim sredinama i u sredinama u kojima nisu većina.

Sastankiu je prisustvovala i šefica Kancelarije Eropske unije u Prištini, Natalija Apostolova.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: