Јан Брату: Руже нису довољне

Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату
Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату

Шеф мисије ОЕБСа на Косову, Јан Брату, честитао је свим женама 8.март, Међуародни дан жена, поручивши да је тај дан, осим за поклоне, такође и прилика да сагледамо улогу и положај жена у косовском друштву. Брату је у својој колумни, послао посебну поруку мушкарцима: „За мушкарце на Косову, моја порука на Дан жена је, поделите те руже, али се такође и обавежите да ћете пружити подршку својим супругама, ћеркама и колегиницама, не само данас, већ сваког дана.“

Текст преносимо у целости, без лекторисања наше редакције.


Као што мушкарци (и жене) широм Косова знају, данас је 8. март, Међународни дан жена. Широм Косова мушкарци данас указују пажњу женама, мајкама, колегиницама и пријатељицама. То је дан цвећа, чоколада и комплимената. И то је у реду!

8. март је такође прилика да сагледамо улоге и положај жена у косовском друштву.

Пре свега, прво треба да укажемо да на Косову има више жена него мушкараца. Према подацима косовске Агенције за статистику за 2015. годину, на Косову живи 889.528 жена насупрот 882.076 мушкараца. Значи жене су на врху, што се тиче броја становника.

Жене на Косову постигле су огроман напредак у високом образовању током протеклих седамнаест година. У периоду између 2000. и 2016. године, укупан број студената и студенткиња на универзитетима повећао се шест пута, са 19.000 на 120.000. Жене су биле део овог тренда. У суштини, жене чине око 50 одсто свих студената универзитета. У периоду између 2009. и 2016. године било је више жена него мушкараца које су студирале/и на јавним и приватним универзитетима на Косову. Током академске 2015/2016. године, проценат жена се смањио на 48 одсто, али ово ипак представља висок удео. Жене на Косову су све боље образоване и конкурентније. Нема полних диспаритета у погледу уписа на универзитетима.

Фото ГрачаницаОнлајн

Међутим, увиђамо да младе жене више нагињу ка одређеним студијским програмима, док су млади мушкарци више склони другим предметима. Жене доминирају на студијима као што су философија, студије о новим медијима, филологија, право, медицина и педагошки предмети. Подједнако су заступљене на економији и студијима уметности, док мушкарци бирају студије као што су грађевинарство и архитектура, машинство, рачунарство као и пољопривреда.

Овај тренд није својствен само за Косово, већ се у мањој или већој мери може наћи и широм Европе. Свакако, то не чини све мање проблематичним. Питање је да ли омладина студира предмете за које постоји потражња на тржишту рада? Или да питање поставимо другачије, да ли њихово студирање води ка запослењу? Незапосленост међу девојкама (15–24 године) је 67 одсто (преглед радне снаге за 2015. годину), у поређењу са неких 54 одсто међу младим мушкарцима.

Девојке би требало да буду охрабрене да студирају тзв. СТЕМ предмете (природне науке, технологију, машинство и математику) за које постоји растућа потражња на тржишту рада. На пример, у једној од косовских најдинамичнијих и извозно оријентисаној индустрији услуга –ИЦТ– само 20 одсто радне снаге чине жене. Девојке у ИЦТ-у треба да се понавља као мантра, не само ради добробити појединих девојака, већ и за сам ИЦТ сектор и уопште за економију Косова.

Неке професије се на неки начин сматрају „непогодним“ за жене, на пример сектор безбедности. Косово је забележило одређену врсту напретка у запошљавању жена у сектору безбедности. На пример, у Косовској полицији око 14 одсто службеника/ца су жене. Свакако, постоји празан простор у запошљавању: приликом објаве конкурса у 2014. години, само 6,26 одсто пријављених су биле жене, без обзира на афирмативне мере за запошљавање младих жена. Иако Косовска полиција има родно осетљиве политике за запошљавање и напредовање жена, жене (33 одсто) дупло чешће напуштају полицију, у односу на своје колеге мушкарце (14 одсто). Важно је похвалити да је управа Косовске полиције подржала Удружење жена Косовске полиције као и да су напори у току да се више жена укључи у полицијску службу, такође и на вишим положајима.

Ниво запослености жена на Косову је најнижи у региону 12,5 одсто (2014. година). Наредна је Босна и Херцеговина са 26,3 одсто, док се Албанија пласира као трећа са 39 одсто, иза Црне Горе са 46,9 одсто. Најнижа запосленост је међу дјевојкама и женама узраста од 15 до 24 године, само 4,2 одсто. Тачније, ниво учешћа жена на тржишту рада на Косову је опао, са 29 одсто у 2009. години на 21,4 одсто у 2014. години.

Жене у раздобљу од 25 до 34 година суочавају се са највишим степеном незапослености. Ово може да буде показатељ да се млађе жене суочавају са препрекама повезаним не само са традиционалним схватањима улоге жена у друштву, већ и у вези са питањима материнства. Док косовски Закон о раду има одредбе у вези плаћеног породиљског одсуства, изгледа да је примена истих неједнака. Према студији Светске банке (2015. године) жене веома често не користе своје право на породиљско одсуство услед страха од губитка посла. Жене које имају млађу децу добијају понуде за уговоре на одређено, док се друге суочавају са раскидом уговора услед трудноће. Ово не само да је непоштено; већ представља и кршење закона. Додатни проблем представља недостатак обданишта за дневну бригу о деци.

Пронаћи равнотежу између посла и породичног живота остаје изазов на Косову, али и широм Европе. Исто важи и за превазилажење традиционалних схватања родних улога у друштву.

Када погледамо Косово данас, ми видимо младе Европљане и Европљанке, ми видимо младо становништво, где девојке и жене померају границе и траже своја права да у потпуности буду део садашњости и будућности њиховог друштва. Оне неће бити заустављене, нити би требало да буду обесхрабрене. Штавише, оне би требале да буду охрабрене и подржане.

Ово је, моји пријатељи и пријатељице, моја порука на Међународни дан жена: у нашем је интересу и на нашу корист, да охрабримо младе девојке и жене да развијају своје капацитете и да допринесу томе да Косово буде боље место за све.

За мушкарце на Косову, моја порука на дан жена је, поделите те руже, али се такође и обавежите да ћете пружити подршку својим супругама, ћеркама и колегиницама, не само данас, већ сваког дана.

Срећан Вам 8. март!