fbpx

Lamberto Zanijer: Lideri da ostanu posvećeni sprovođeju briselskih dogovora

Фото ЗПРК: Ламберто Занијер

Фото ЗПРК: Ламберто Занијер

Obnavljanje pozitivnog trenda u normalizaciji odnosa, od ključnog je značaja za napredak i stabilnost, istakao je Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer nakon posete Kosovu. Zanijer je pozvao političke lidere na Kosovu da ostanu posvećeni sprovođenju briselskih dogovora i dijalogu.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, prilikom boravka na Kosovu, osim što je posetio Misiju OEBS-a, sastao se sa predstavnicima kosovskih institucija, predstavnicima političkih stranaka i zajednica, verskih grupa, građanskog društva i međunarodne zajednice.

„Obnavljanje pozitivnog trenda u normalizaciji odnosa, od ključnog je značaja za napredak i stabilnost. Lideri moraju da ostanu posvećeni sprovođenju briselskih dogovora i procesu dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, sa osnaženom energijom i uverenjem“ , istakao je Zanijer, a prenosi služba za informisaje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Generalni sekretar OEBS-a je rekao da su dešavanja u regionu zabrinjavajuća i da se mora učiniti maksimum napora kako ne bi došlo do prelivanja tenzija. Takođe, pozvao je političke stranke u Skupštini Kosova na saradnju i dijalog.

„Dijalog između predstavnika svih političkih stranaka treba da se dešava u skupštini, bez zastrašivanja i nasilja. Odgovornost je poslanika, kao izabranih predstavnika građana, da zastupaju interese svojih birača na najbolji mogući način, putem aktivnog i demokratskog delovanja“, poručio je Generalni sekretar OEBS-a.

Pohvalivši kosovskog predsednika Hašima Tačija zbog inicijative da se uspostavi Komisija za saradnju i pomirenje, Zanijer je iszakao da će Misija OEBS-a nastaviti da radi na unapređivanju zaštite prava zajednica i podvukao posvećenost OEBS-a jačanju međuverskog dijaloga i verske tolerancije.

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: