Ламберто Занијер: Лидери да остану посвећени спровођеју бриселских договора

Фото ЗПРК: Ламберто Занијер

Обнављање позитивног тренда у нормализацији односа, од кључног је значаја за напредак и стабилност, истакао је Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер након посете Косову. Занијер је позвао политичке лидере на Косову да остану посвећени спровођењу бриселских договора и дијалогу.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, приликом боравка на Косову, осим што је посетио Мисију ОЕБС-а, састао се са представницима косовских институција, представницима политичких странака и заједница, верских група, грађанског друштва и међународне заједнице.

„Обнављање позитивног тренда у нормализацији односа, од кључног је значаја за напредак и стабилност. Лидери морају да остану посвећени спровођењу бриселских договора и процесу дијалога под покровитељством Европске уније, са оснаженом енергијом и уверењем“ , истакао је Занијер, а преноси служба за информисаје Организације за европску безбедност и сарадњу.

Генерални секретар ОЕБС-а је рекао да су дешавања у региону забрињавајућа и да се мора учинити максимум напора како не би дошло до преливања тензија. Такође, позвао је политичке странке у Скупштини Косова на сарадњу и дијалог.

„Дијалог између представника свих политичких странака треба да се дешава у скупштини, без застрашивања и насиља. Одговорност је посланика, као изабраних представника грађана, да заступају интересе својих бирача на најбољи могући начин, путем активног и демократског деловања“, поручио је Генерални секретар ОЕБС-а.

Похваливши косовског председника Хашима Тачија због иницијативе да се успостави Комисија за сарадњу и помирење, Занијер је исзакао да ће Мисија ОЕБС-а наставити да ради на унапређивању заштите права заједница и подвукао посвећеност ОЕБС-а јачању међуверског дијалога и верске толеранције.

Анђелка Ћуп

Save