fbpx

Sestre „’999“, nova predstava Prištisnkog pozorišta sa sedištem u Gračanici

Фото: Плакат за представу

Predstava „Sestre ‘999“  Narodnog pozorišta iz Prištine premijerno će biti izvedena u ponedeljak 13. marta 2017. godine u 20 časova u Gračanici, saopšteno je iz Prištinskog narodnog pozorišta. Prva repriza najvljena dan kasnije i biće održana, takođe u 20 časova, u velikoj sali Doma kuluture u Gračanici.

 „Sestre ‘999“ je predstava o žrtvama rata i govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova. U njoj žene progovaraju o svojim sudbinama: sudbinama iščupanih iz korena, presađanih u saksije, prevezenih komvojima, pregaženih u nacionalnim sudarima, preživelih…

Ovo je predstava o preživljavanju. Potrošenih u metaforama novih pokosovskih ciklusa. O rasprodatim i spakovanim. O raspojasanim i rastorojenim. Ženama Kosova. Na njihovom putu od 1999. do danas. Na njihovoj kozjoj stazici koja vodi od nacionalnog kraha do ličnih poraza.

Predstavu stvaraju i u njoj igraju: Anika Grujić, Aleksandra Cucić, Aida Kožar, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Ivanka Simić, Nebojša Đorđević, Janko Cekić, Vasilj Adžić, Aleksandar Petrović, Igor Marković, Nikola Milosavljević, Goran Stojčetović, Dragan Smiljanić, Jelena Bogavac i Nenad Todorović.

U „Sestrama ‘999“ su, pored ličnih ispovesti učesnika, korišćeni delovi lirsko-epskih sonetnih venaca Nenada Todorovića i pesme iz zbirke „Mama, tata, sunce sestra i ja“ Jelene Bogavac.

Ulaz, 200 dinara. Broj mesta je ograničen.

 

%d bloggers like this: