Uskoro naplata putarine na kosovskim auto-putevima

Фото: ГрачаницаОнлајн

Naplata putarine na auto-putevima na Kosovu mogla bi da počne uskoro, ali je pre toga nephodno obaviti procenu delotvornosti, prenosi Radio Slobdodna Evropa (RSE) pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova.

Odluka o naplati putarine još nije doneta i ne zna se još uvek kada će ona stupiti na snagu, prenosi RSE.

Kosovski ministar za infrastrukturu Ljutfi Žarku kaže da će se proces uvođenja naknade za vozače na auto-putu dogoditi, ali se čeka završetak auto-puta Priština – Skoplje, kako bi imali najpristupačniju ponudu potencijalnih ponuđača.

„Čekamo da okončamo auto-put “Arben Džaferi” i kada dobijemo ponudu od neke kompanije, koja će na raspolaganju imati 140 kilometara puteva za održavanje moći ćemi da odredimo najpovoljnija cene za naše građane“, rekao je Žarku.

Deo auto – puta Priština – Skoplje, Foto: GračanicaOnlajn

Žarku je naveo i da će zvanična Tirana uvesti naknadu od pet evra za korišćenje auto-puta dok će Ministarstvo za infrastrukturu Kosova pratiti kako uvođenje ove takse utiče na kretanje građana.

RSE podseća da je iz sopstvenih budžetskih sredstva kosovska Vlada finasirala izgadnju dva auto-puta, jedan prema Republici Albaniji, drugi prema BJR Makedoniji koji je u izgradnji,  dok se na početak radova auto-puta Priština – Merdare još uvek čeka.

 

(Izvor: RSE)