fbpx

Vitomir Garić iz Velike Hoče dobio građevinski materijal za izgradnju ribljeg restorana

Фото ГрачаницаОнлајн:

Фото ГрачаницаОнлајн

Vitomir Garić iz Velike Hoče, dobio je danas građevinski materijal za izgradnju ribljeg restorana. Restoran će biti izgrađen pored ribnjaka pastrmke, na porodičnom imanju porodice Garić, a građevinski materijal su Garićima obezbedili srpski privrednici iz Švajcarske, kroz “Naš plan”, platformu kabineta zamenika premijera Kosova, Branimira Stojanovića.

Srpski privrednici iz Švajcarske i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, uručili su danas Vitomiru Gariću iz Velike Hoče, građevinski materijal za izgradnju ribljeg restorana. Pre samo nekoliko meseci nisam verovao da ću ikada moći da izgradim restoran na porodičnom imanju, rekao je Garić, zahvalivši se Srbima iz Švajcarske, a posebno Branimiru Stojanoviću, bez koga, kako kaže, ne bi bilo ni pomoći Srba iz Švajcarske.

„Ova pomoć znači mnogo za moju familiju, jer nam omogućava da ostanemo zajedno, da radimo i živimo na ovom svetom mestu, u kome ima 13 crkava“, kazao je Vitomir Garić, koji u Velikoj Hoči živi sa suprugom i troje dece.

Platforma “Naš plan” je plan opstanka Srba na ovim prostorima, a dodela građevinskog materijala porodici Garić, samo je početak saradnje Srba sa Kosova i Srba iz dijaspore, naglasio je Branimir Stojanivić, dodavši da je njegov tim kroz platformu “Naš plan”, turizam prepoznao kao prioritet na Kosovu, a Veliku Hoču kao veliki turistički potencijal.

Foto GračanicaOnlajn

“Ovo je projekat koji smo započeli u kreiranju našeg plana i naše ideje, kako da ovde preživimo. Zato smo se odlučili da pomognemo porodici Garić koja ovde živi, radi i bori se da samostalno privređuje i opstane na ovom prostoru. Odlučili smo da ojačamo njihov posao, uz pomoć naše braće iz Švajcarske”, rekao je Stojanović, istakavši da je dodela građevinskog materijala porodici Garić, poruka svima koji žele da rade i da se bore za opstanak na Kosovu, da će imati podršku od svih Srba, ma gde oni živeli.

Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske i osnivač Svesrpskog saveta, rodom iz Republike Srpske, koji je prvi put na Kosovu, pozvao je vlasnike malih i srednjih preduzeća da dođu na najveći Svesrpski samit ekonomske, akademske i kulturne dijaspore koji se održava u junu u Švajcarskoj,kko bi započeli saradnju sa srpskim poslovnim ljudima iz čitavog sveta.

„Kada se vratimo u Švajcarsku, prenećemo sve naše utiske. Već su organizovane grupe koje će dolaziti u obilazak Kosova i Metohije. Mi smo tamo imali sasvim drugu predstavu o Kosovu i plašili smo se da dođemo ovde. Sada je drugačije. Ovde su naši ljudi kojima ćemo pomoći i hvala im što su ostali na Kosovu“, rekao je Stevanović.

Šestočlana delegacija srpskih privrednika iz Švajcarske, boravi tri dana na Kosovu. Domaćin im je Turistička organizacija Gračanice, koja im je uz pomoć Eparhije raško-prizrenske omogućila posetu kulturno-istorijskim spomenicima, crkvama i manastirima širom Kosova.


Foto: nasagracanica

Prethodno su se gosti iz Švajcarske sastali sa gradonačelnikom Gračanice, Vladetom Kostićem. Kostić ih je upoznao sa dostignućima i planovima opštine Gračanica, a prilikom razgovora, akcenat je stavljen na razvoj turizma. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Gračanica.


Anđelka Ćup

%d bloggers like this: