Витомир Гарић из Велике Хоче добио грађевински материјал за изградњу рибљег ресторана

Фото ГрачаницаОнлајн:

Витомир Гарић из Велике Хоче, добио је данас грађевински материјал за изградњу рибљег ресторана. Ресторан ће бити изграђен поред рибњака пастрмке, на породичном имању породице Гарић, а грађевински материјал су Гарићима обезбедили српски привредници из Швајцарске, кроз “Наш план”, платформу кабинета заменика премијера Косова, Бранимира Стојановића.

Српски привредници из Швајцарске и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, уручили су данас Витомиру Гарићу из Велике Хоче, грађевински материјал за изградњу рибљег ресторана. Пре само неколико месеци нисам веровао да ћу икада моћи да изградим ресторан на породичном имању, рекао је Гарић, захваливши се Србима из Швајцарске, а посебно Бранимиру Стојановићу, без кога, како каже, не би било ни помоћи Срба из Швајцарске.

„Ова помоћ значи много за моју фамилију, јер нам омогућава да останемо заједно, да радимо и живимо на овом светом месту, у коме има 13 цркава“, казао је Витомир Гарић, који у Великој Хочи живи са супругом и троје деце.

Платформа “Наш план” је план опстанка Срба на овим просторима, а додела грађевинског материјала породици Гарић, само је почетак сарадње Срба са Косова и Срба из дијаспоре, нагласио је Бранимир Стојанивић, додавши да је његов тим кроз платформу “Наш план”, туризам препознао као приоритет на Косову, а Велику Хочу као велики туристички потенцијал.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Ово је пројекат који смо започели у креирању нашег плана и наше идеје, како да овде преживимо. Зато смо се одлучили да помогнемо породици Гарић која овде живи, ради и бори се да самостално привређује и опстане на овом простору. Одлучили смо да ојачамо њихов посао, уз помоћ наше браће из Швајцарске”, рекао је Стојановић, истакавши да је додела грађевинског материјала породици Гарић, порука свима који желе да раде и да се боре за опстанак на Косову, да ће имати подршку од свих Срба, ма где они живели.

Стојан Стевановић, председник Удружења српских привредника Швајцарске и оснивач Свесрпског савета, родом из Републике Српске, који је први пут на Косову, позвао је власнике малих и средњих предузећа да дођу на највећи Свесрпски самит економске, академске и културне дијаспоре који се одржава у јуну у Швајцарској,кко би започели сарадњу са српским пословним људима из читавог света.

„Када се вратимо у Швајцарску, пренећемо све наше утиске. Већ су организоване групе које ће долазити у обилазак Косова и Метохије. Ми смо тамо имали сасвим другу представу о Косову и плашили смо се да дођемо овде. Сада је другачије. Овде су наши људи којима ћемо помоћи и хвала им што су остали на Косову“, рекао је Стевановић.

Шесточлана делегација српских привредника из Швајцарске, борави три дана на Косову. Домаћин им је Туристичка организација Грачанице, која им је уз помоћ Епархије рашко-призренске омогућила посету културно-историјским споменицима, црквама и манастирима широм Косова.


Фото: nasagracanica

Претходно су се гости из Швајцарске састали са градоначелником Грачанице, Владетом Костићем. Костић их је упознао са достигнућима и плановима општине Грачаница, а приликом разговора, акценат је стављен на развој туризма. Састанку су присуствовали и представници Туристичке организације Грачаница.


Анђелка Ћуп