Živku Bogićević iz Drenovca posetili predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak

Живка Богићевић

Живка Богићевић

Živku Bogićević, iz sela Drenovac u opštini Klini, koja je opljačkana u noći između petka i subote, posetili predstavnici Ministarstva za povratak i zajednice. Šef kabineta i portparol ministra za povratak i zajednice, Igor Savić i Uroš Staletović, obećali su pomoć i podršku, kako opljačkanoj Živki, tako i ostalim povratnicima. Oni su u ime ministra Dalibora Jevtića zatražili od nadležnih institucija da obezbede bezbednost i normalan život svim građanima, posebno povratnicima na svoja ognjišta.

Predstavnici ministarstva za zajednice i povratak (MZP), šef kabineta i portparol, Igor Savić i Uroš Staletović, posetili su danas u selu Drenovac u opštini Klina, Živku Bogićević i sa njom razgovarali o poslednjem incidentu koji se dogodio, kada su joj pre dve večeri razbojnici odneli poljoprivredne alatke. U razgovoru sa Živkom jasno je istaknuto da će MZP u skladu sa mandatom, njoj i svim povratnicima pomagati, a da odgovornost za bezbednost imaju institucije koje moraju da obezbede normalan život svima, posebno onima koji su bili proterani sa Kosova.

”Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Jevtić osuđuju ovaj incident koji je samo još jedan u nizu mnogobrojnih napada na povratnike. Napad na povratnike nije i ne sme da se karakteriše kao bilo koji drugi napad. Napadi na povratnike pored materijalne, nose i veću štetu, a to je strah. Međutim danas nas je ohrabrilo ono što smo čuli i od baka Živke, ali i od drugih povratnika u Drenovcu, a to je da i pored čestih napada neće da se isele i neće da prodaju svoja imanja. To je poruka koja danas mora da se čuje, a mi ćemo tu poruku osnažiti našom podrškom i prisustvom na terenu. Naša podrška i prisustvo međutim ne umanjuje odgovornost onih institucija koje treba da obezbede mir i bezbednost i zato ih još jednom pozivamo da zaštite povratnike,” rekao je šef kabineta ministra Jevtića, Igor Savić.

U selu Drenovac kod Kline, trenutno živi 11 povratničkih porodica koje su se vratile 2012. Godine, kada su im sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak igrađene i obnovljene kuće.

Anđelka Ćup