Живку Богићевић из Дреновца посетили представници Министарства за заједнице и повратак

Живка Богићевић

Живку Богићевић, из села Дреновац у општини Клини, која је опљачкана у ноћи између петка и суботе, посетили представници Министарства за повратак и заједнице. Шеф кабинета и портпарол министра за повратак и заједнице, Игор Савић и Урош Сталетовић, обећали су помоћ и подршку, како опљачканој Живки, тако и осталим повратницима. Они су у име министра Далибора Јевтића затражили од надлежних институција да обезбеде безбедност и нормалан живот свим грађанима, посебно повратницима на своја огњишта.

Представници министарства за заједнице и повратак (МЗП), шеф кабинета и портпарол, Игор Савић и Урош Сталетовић, посетили су данас у селу Дреновац у општини Клина, Живку Богићевић и са њом разговарали о последњем инциденту који се догодио, када су јој пре две вечери разбојници однели пољопривредне алатке. У разговору са Живком јасно је истакнуто да ће МЗП у складу са мандатом, њој и свим повратницима помагати, а да одговорност за безбедност имају институције које морају да обезбеде нормалан живот свима, посебно онима који су били протерани са Косова.

”Министарство за заједнице и повратак и министар Јевтић осуђују овај инцидент који је само још један у низу многобројних напада на повратнике. Напад на повратнике није и не сме да се карактерише као било који други напад. Напади на повратнике поред материјалне, носе и већу штету, а то је страх. Међутим данас нас је охрабрило оно што смо чули и од бака Живке, али и од других повратника у Дреновцу, а то је да и поред честих напада неће да се иселе и неће да продају своја имања. То је порука која данас мора да се чује, а ми ћемо ту поруку оснажити нашом подршком и присуством на терену. Наша подршка и присуство међутим не умањује одговорност оних институција које треба да обезбеде мир и безбедност и зато их још једном позивамо да заштите повратнике,” рекао је шеф кабинета министра Јевтића, Игор Савић.

У селу Дреновац код Клине, тренутно живи 11 повратничких породица које су се вратиле 2012. Године, када су им средствима Министарства за заједнице и повратак играђене и обновљене куће.

Анђелка Ћуп