Марко Ђурић: Србија за стабилан регион

Фото ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, састао се данас са амбасадором Републике Аустрије у Београду Јоханесом Ајгнером, са којим је разговарао о политичкој и безбедносној ситуацији у покрајини и региону западног Балкана. Упркос свему, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином.

Директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић је у разговору са амбасадором Аустрије у Београду, истакавши да је Аустрија један од највећих партнера Србије у настојањима да се у региону очува стабилност, упозорио да смо протеклих седмица сведоци организованих и синхронизованих покушаја носилаца великоалбанске идеје да дестабилизују регион, каже се у саопштењу Информативн службе канцеларије за КиМ.

Приштина је, како је објаснио Ђурић, генерисала атмосферу неповерења кампањом за формирање такозване косовске војске, покушајима отимања имовине Републике Србије на КиМ, прекидом дијалога са Београдом и тврдоглавим одбијањем да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.

Уназађивању српско-албанских односа доприноси и најновија кампања вршења притисака на српске политичке представнике на КиМ и покретања апсурдних политичких процеса против њих.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да, упркос свему, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикасна брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа.

Марко Ђурић је изразио бојазан да би појачана политичка реторика и штетни једнострани потези Приштине, који су пре свега узроковани унутрашњим политичким разлозима, могли непоправљиво да угрозе процес нормализације, због чега је неопходно да међународна заједница реагује како се тако нешто не би догодило, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп