Сталетовић: Оптужница против министра Јевтића и његових сарадника, неоснована

Фото ГрачаницаОнлајн: Урош Сталетовић

Поводом оптужнице против министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића и двојице његових сарадника, јавности се обратио портпарол Министарства за заједнице и повратак, Урош Сталетовић, демантући да је возило овог министарства „неповратно отуђено“. Сталетовић тврди да је аутомобил дат на привремено коришћење, а потом уредно враћен министартсву.

„Возило је дато на тренутно коришћење легално регистрованој невладиној организацији. Није тачно да је возило отуђено, већ је дато само на привремено коришћење, у међувремену је враћено министарству, где се и сада налази. Све је урађено по важећим процедурама. Оно што нас посебно забрињава,јесте део оптужнице у којем пише да су се министар и његови сарадници противправно удружили ради стицања користи. Питамо се о каквој користи се овде говори и сматрамо да је оптужница нереална, која ће, уколико се поштују закони, врло брзо бити повучена”, рекао је Сталетовић.

Срби на Косову, посебно социјално угрожени и повратници, са стрепњом и негодовањем су примили информацију да је против министра за повратак и заједнице подигута оптужница, јер је управо министар Далибор Јевтиц тај који им је највисе помагао и који их је најчешће обилазио, каже се у саопштењу Информативне службе Министарства за повратак и заједнице.

,,Ово је покушај да се рад Далибора Јевтица дискредитује и тиме нанесе штета Јевтићу лично, али и читавој српској заједници на Косову и Метохији”, каже Стевица Стефановиц из Прилужја.

Добросав Ђокиц из Каменице сматра да је на сцени политички притисак на Србе у косовским институцијама.

,,И градоначелник Ранилуга Градимир Микиц је хапшен, па пуштен. Само траже повод и разлог да нас застраше и обезглаве“, додаје Ђокић.

Из Министарства за повратак и заједнице саопштавају да је за време мандата министра Јевтића изграђено 400 кућа за повратнике, обновљено 3500 других стамбених објеката, школа, вртића и инфраструктурних објеката.


Косовско специјално тужилаштво је у Основном суду у Приштини подигло оптужницу против министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, генералног секретара Ненада Стојчетовића и директора администрације министарства Михајла Прлинчевића, због, како се наводи противзаконите доделе возила Министарства за повратак и заједнице на трајно коришћење Радију КиМ из Чаглавице.

Тужилаштво сматра да су Јевтић, Стојчетовић и Прлинчевић злоупотребили своја овлашћења како би придобили корист и тако су нанели штету министарству.


 

Анђелка Ћуп