Staletović: Optužnica protiv ministra Jevtića i njegovih saradnika, neosnovana

Фото ГрачаницаОнлајн: Урош Сталетовић

Фото ГрачаницаОнлајн: Урош Сталетовић

Povodom optužnice protiv ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića i dvojice njegovih saradnika, javnosti se obratio portparol Ministarstva za zajednice i povratak, Uroš Staletović, demantući da je vozilo ovog ministarstva „nepovratno otuđeno“. Staletović tvrdi da je automobil dat na privremeno korišćenje, a potom uredno vraćen ministartsvu.

„Vozilo je dato na trenutno korišćenje legalno registrovanoj nevladinoj organizaciji. Nije tačno da je vozilo otuđeno, već je dato samo na privremeno korišćenje, u međuvremenu je vraćeno ministarstvu, gde se i sada nalazi. Sve je urađeno po važećim procedurama. Ono što nas posebno zabrinjava,jeste deo optužnice u kojem piše da su se ministar i njegovi saradnici protivpravno udružili radi sticanja koristi. Pitamo se o kakvoj koristi se ovde govori i smatramo da je optužnica nerealna, koja će, ukoliko se poštuju zakoni, vrlo brzo biti povučena”, rekao je Staletović.

Srbi na Kosovu, posebno socijalno ugroženi i povratnici, sa strepnjom i negodovanjem su primili informaciju da je protiv ministra za povratak i zajednice podiguta optužnica, jer je upravo ministar Dalibor Jevtic taj koji im je najvise pomagao i koji ih je najčešće obilazio, kaže se u saopštenju Informativne službe Ministarstva za povratak i zajednice.

,,Ovo je pokušaj da se rad Dalibora Jevtica diskredituje i time nanese šteta Jevtiću lično, ali i čitavoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji”, kaže Stevica Stefanovic iz Prilužja.

Dobrosav Đokic iz Kamenice smatra da je na sceni politički pritisak na Srbe u kosovskim institucijama.

,,I gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikic je hapšen, pa pušten. Samo traže povod i razlog da nas zastraše i obezglave“, dodaje Đokić.

Iz Ministarstva za povratak i zajednice saopštavaju da je za vreme mandata ministra Jevtića izgrađeno 400 kuća za povratnike, obnovljeno 3500 drugih stambenih objekata, škola, vrtića i infrastrukturnih objekata.


Kosovsko specijalno tužilaštvo je u Osnovnom sudu u Prištini podiglo optužnicu protiv ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, generalnog sekretara Nenada Stojčetovića i direktora administracije ministarstva Mihajla Prlinčevića, zbog, kako se navodi protivzakonite dodele vozila Ministarstva za povratak i zajednice na trajno korišćenje Radiju KiM iz Čaglavice.

Tužilaštvo smatra da su Jevtić, Stojčetović i Prlinčević zloupotrebili svoja ovlašćenja kako bi pridobili korist i tako su naneli štetu ministarstvu.


 

Anđelka Ćup