Далибор Јевтић: Све Србе из Љубожде код Истока ћемо вратити на вековна огњиштa

Далибор Јевтић са 13 породица, прогнаних из Љубожде

Срби из села Љубожда, у општини Клини, нису продали своја имања и желе да се врате у своје село. Министар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић обећао да ће ускоро започети изградњу њихових кућа које су запаљене. У Љубожди је пре оружаних сукоба на Косову живело 13 српских породица.

Срби из Љубожде желе да се врате у своје село, макар живели и у шаторима, речено је на састанку мештана тог села и миннистра за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибора Јевтића. Састанак је одржан у Крагујевцу, где се 13 породица, прогнаних из Љубожде, тренутно налазе. Јевтић им је поручио да га искрена воља и њихова упорност обавезује да учини максималне напоре како би се сви који то желе, што пре вратили на своја вековна огњишта.

„Оно што мене лично охрабрује, јесте њихова огромна жеља да се врате, па макар живели и под шаторима. Ове породице на тај начин шаљу поруку свима нама који се бавимо процесом повратка, да жеља за повратком код наших сународника који су расељени постоји и након осамнаест година. Људи из Љубожде су данас послали јасну поруку свима који су расељени да са истом таквом упорношћу и жељом, једног дана поново буду у свом завичају, на свом Косову. Радићемо на томе да ове људе привремено сместимо, да они буду физички на Косову. Сместићемо их привремено у близини њиховог места, а у међувремену ћемо радити на обнови и изградњи њихових кућа”, обећао је министар Јевтић, нагласивши да је добра вест што мештани Љубожде нису продали своја имања.

У име расељених, на подршци за повратак у родни крај, министру Јевтићу и његовим сарадницима, захвалио се представник расељених из Љубожде, Зарко Зарић.

“Министар Јевтић са сарадницима је данас дошао да нам након осамнаест година пружи подршку и помоћ, како бисмо се вратили на своја огњишта и сачували своја имања. Ово је први пут да нас је неко обишао, срећни смо што ће нам коначно неко помоћи, а само желим да истакнем да смо ми упорни повратници. Ово је први контакт са великим борцем за повратак, министром Јевтићем и надамо се да на томе неће стати и да ће испунити своје обећање“, истакао је Зарић.

У селу Љубожда, у општии Исток, пре прогона, живело је 13 српских породица. Шездесет троје Срба који желе да се врате, искрено се нада да ће сеоску славу, празник Свете Тројице, прославити на својој земљи, као и пре 18 година.

Анђелка Ћуп