Шпенд Ахмети: Неиспуњеним обећањима злоупотребили смо демократију, највећи проблем балканске политике је „држање речи“

Фото ГрачаницаОнлајн: Шпенд Ахмети

Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети тврди да Српска православна црква има проблем да прича са приштинском администрацијом због непризнавања Косова. Говорећи о иницијативи за уклањање храма Христа Спаса из строгог центра Приштина и из студентског камупуса, Ахмети је у интервјуу за портал ГрачаницаОнлајн рекао да је за њега већи проблем земљиште од самог храма. Проблем земљишта на коме је саграђен храм Хиста Спаса више није општинско, већ политичко питање, нагласио је први човек Приштине.

„Четири хектара у Универзитетском кампусу је узето и ту више нема места ни за шта, а студенти траже неке нове зграде. То је тај велики проблем“, рекао је Ахмети.

Говорећи о дијлогу између Београда и Приштине, Шпенд Ахмети, који долази из редова Самоопредељења, странке која се противи свакој врсти дијалога са Београдом, каже да је његова партија увек билa за то да се дијалог заустави док се не успоставе принципи шта ће се десити на крају тих разговора.

„Шта мисли Вучић? Каже да никада неће признати Косово. Шта мисли Николић? Шта мисле сви други? Ако никада неће признати Косово, онда шта? Хоће ли да врате Косово, хоће ли да покушају војском или чекају да Америка ослаби и да Русија постане јача и ко зна шта све може да се деси? Можемо тако да размишљамо у недоглед“.

Градоначелник Приштине сматра и да Србија треба да преузме одговорност за догађаје из прошлости. Тврди да се без суочавања са прошлошћу не може догодити помирење између Срба и Албанаца.

„Мислим да ће то бити могуће само када свако од нас сазна шта се десило са његовим чланом породице и када људи буду осетили правду. Сматрам да још нисмо дотле дошли. Може да се помири Тачи са Вучићем због личних интереса, јер мислим да имају доста личних интереса и један и други, али људи као људи веома тешко, посебно Албанци са Србима у генералном смислу“, каже Шпенд Ахмети.

Фото ГрачаницаОнлајн: Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети

Ахмети и Самоопредељење, странка којој припада, су против Заједнице српских општина. Он смтара да се уместо поделе по етничким приципима треба спровести децентрализацију по грађанским принципима.

„Заједница је покушај да проблеме решимо брзо и да кажемо: „Знате шта, ми не можемо са Албанцима, они не могу са нама, хајде да се одвојимо овде.“ Ја бих пре ишао на то да радимо децентрализацију на грађанским принципима. Значи, за исте ингеренције које ја имам као председник општине, борио бих се да их имају и у Лепосавићу, али као општина, а не само зато што је тамо српска заједница“, наводи градоначелник Приштине.

Први човек Приштине тврди да је у сталном сукобу са централним властима и да су корупција и бирократија у државном апарату изазови с којима се Косово данас суочава. Истиче да у Влади Косова ради близу 70 хиљада људи што је огромна администрација за државу која броји нешто више од милион и седамсто хиљада становника.

„Приштина је велика општина и ту се од 1999. године слило више од 3 милијарде евра. То је велика политичка и економска моћ и они (центална власт-прим. аут.) не могу да замисле да Приштина више није под њиховом или контролом њихове странке“.

Ахмети поставља питање колико је политичара високог нивоа на Косову завршило у затвору или на суду због корупције?

„Или смо ми Шведска па немамо ниједног корумпираног политичара? Или смо Данска, која је прва у свету у борби против корупције“!?

Додаје да је демократија данас злоупотребљена од политичара

„Злоупотребили смо демократију, у смислу да када изађеш на изборе обећаваш 200 000 радних места. То теоретски није могуће за четири године и то политичар који тако тврди зна. То су само Кина и Турска успеле да урадиле у свету у последњих десет година и сада ће као Косово то да уради?!“, закључио је градоначелник Приштине Шпенд Ахмети у интервјуу за портал ГрачаницаОнлајн.


Комплетан интервју са градоначелником Приштине Шпендом Ахметијем моћи ћете да прочитате на нашем порталу сутра. Видео верзија интервјуа, биће емитована на програму ТВ ПУЛС из Шилова ускоро.


И.М. и А.Ћ.