Д. Јевтић: Свака продата српска кућа је и продата шанса да нас буде више

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, позвао је данас у Ораховцу Србе на јединство и слогу, као и да не продају своја имања. Изговора за формирање Заједнице српских општина више нема, она се мора хитно формирати, онако како је то предвиђено Бриселским споразумом, сматра Јевтић. Иако бојкот није добро решење, Закон о Трепчи и неуважавање Српске листе као коалиционог партнера, натерао је политичке предстванике Срба на одлуку да замрзну своје учешће у косовским институцијама.

“Исувише нас мало има да бисмо се око било чега свађали”, рекао је данас у Ораховцу, министар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић, позвавши Србе који су опстали на Косову на јединство и слогу, али и да се поред свих тешкоћа и проблема, одупру продаји имовине.

“Свака продата српска кућа је и продата шанса да нас буде више”, нагласио је Јевтић.

Обраћајући се присутним мештанима и новинарима, испред цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, Јевтић се осврнуо и на актуелну политичку ситуацију на Косову. По његовом мишљењу последњи је тренутак за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и за то више нема изговора.

“Мислим да је порука из Европске уније више него јасна и она долази у тренутку када нам је свима јасно да не постоји било каква препрека за формирање онога што треба да обезбеди бољи живот, пре свега Срба”, прокоментарисао је Јевтић поруку из Европске уније да се почне са формирајем ЗСО, нагласивши да ће опстанак младих Срба и њихово запослење бити омогућено управо кроз ЗСО, кроз надлежности у области економског развоја, здравства и образовања.

Одлуку о замрзавању учешћа у раду косовских институција, Српска листа није донела својом вољом, већ је на то била принуђена због понашања коалиционих партнера. Иако бојкот није добро решење, Закон о Трепчи и неуважавање Српске листе као коалиционог партнера, натерао је политичке предстванике Срба на ову одлуку.

“Ја мислим да је увек боље да будете на оним местима на којима се доносе одлуке, било мале или велике, јер је важно да се чује ваш глас и важно је да будете присутни. То је мој став. Међутим, за тако нешто морају да се створе и услови”, рекао је Јевтић, истакавши да очекује врло брзо решење тог проблема.

Министар за заједнице и повратак је нагласио да очекује да се паралелно са разговорима око поновног ангажовања Срба на седницама Владе и Скупштине Косова, реше и персонални проблеми, настали после смене министра за локалну самоуправу, Љубомира Марића.

Анђелка Ћуп