D. Jevtić: Svaka prodata srpska kuća je i prodata šansa da nas bude više

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, pozvao je danas u Orahovcu Srbe na jedinstvo i slogu, kao i da ne prodaju svoja imanja. Izgovora za formiranje Zajednice srpskih opština više nema, ona se mora hitno formirati, onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom, smatra Jevtić. Iako bojkot nije dobro rešenje, Zakon o Trepči i neuvažavanje Srpske liste kao koalicionog partnera, naterao je političke predstvanike Srba na odluku da zamrznu svoje učešće u kosovskim institucijama.

“Isuviše nas malo ima da bismo se oko bilo čega svađali”, rekao je danas u Orahovcu, ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić, pozvavši Srbe koji su opstali na Kosovu na jedinstvo i slogu, ali i da se pored svih teškoća i problema, odupru prodaji imovine.

“Svaka prodata srpska kuća je i prodata šansa da nas bude više”, naglasio je Jevtić.

Obraćajući se prisutnim meštanima i novinarima, ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, Jevtić se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju na Kosovu. Po njegovom mišljenju poslednji je trenutak za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i za to više nema izgovora.

“Mislim da je poruka iz Evropske unije više nego jasna i ona dolazi u trenutku kada nam je svima jasno da ne postoji bilo kakva prepreka za formiranje onoga što treba da obezbedi bolji život, pre svega Srba”, prokomentarisao je Jevtić poruku iz Evropske unije da se počne sa formirajem ZSO, naglasivši da će opstanak mladih Srba i njihovo zaposlenje biti omogućeno upravo kroz ZSO, kroz nadležnosti u oblasti ekonomskog razvoja, zdravstva i obrazovanja.

Odluku o zamrzavanju učešća u radu kosovskih institucija, Srpska lista nije donela svojom voljom, već je na to bila prinuđena zbog ponašanja koalicionih partnera. Iako bojkot nije dobro rešenje, Zakon o Trepči i neuvažavanje Srpske liste kao koalicionog partnera, naterao je političke predstvanike Srba na ovu odluku.

“Ja mislim da je uvek bolje da budete na onim mestima na kojima se donose odluke, bilo male ili velike, jer je važno da se čuje vaš glas i važno je da budete prisutni. To je moj stav. Međutim, za tako nešto moraju da se stvore i uslovi”, rekao je Jevtić, istakavši da očekuje vrlo brzo rešenje tog problema.

Ministar za zajednice i povratak je naglasio da očekuje da se paralelno sa razgovorima oko ponovnog angažovanja Srba na sednicama Vlade i Skupštine Kosova, reše i personalni problemi, nastali posle smene ministra za lokalnu samoupravu, Ljubomira Marića.

Anđelka Ćup