Далибор Јевтић у Ораховцу: Срушити зидове који спречавају повратак Срба на Косово

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у Ораховцу

Безбедносни и економски проблеми највише муче грађане Ораховца. Неадекватни услови за школовање седамдесет петоро деце, подстакли су министра за заједнице и повратак, да средствима министарства на чијем је челу, реновира школску зграду. Такође, биће изграђено и реновирано неколико кућа за социјално угрожене породице и младе брачне парове.

Грађани Ораховца су данас имали прилику да у свом граду, министру за повратак и заједнице, Далибору Јевтићу, изнесу своје проблеме, али и предлоге за њихово решавање. Мештани су се углавном жалили на безбедносне и економске услове у којима живе. На провокације својих комшија су се већ навикли, али недостатак запослења прети да Ораховац претвори у град без Срба. Седамдесетшестогодишњи Станислав Стојановић, који је избегао из доњег дела Ораховца, а сада живи у кући свог пријатеља у делу града у коме су Срби, каже да је од грнчарског заната ишколовао троје деце.

Фото ГрачаницаОнлајн: Станислав Стојановић из Ораховца

„Деца су завршила факултете, али ја још могу да радим. Имам неке старе машине које сам добио преко једне организације, а сада сам добио и пекару за печење керамичких производа, капацитета од 400 литара, али то је за уметике, а не за производњу. А имам сировину, имам земљу, дрва и све што треба“, каже Станислав, додајући да фали стручњак, квалификовани грнчар и да би требало улагати у развој производње и заната.

Министар за повратак и заједнице је обећао да ће са својим сарадницима учинити све што је у његовој моћи, а да је у складу са законом, како би мештанима Ораховца олакшао живот. Основну школу „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и Гимназију у овом метохиијском градићу, од 1999. године, српска деца не похађају у матичним школама, већ у импровизованим објектима, који су неусловни. Реновирање школске зграде, почеће врло брзо и средствима министарства за повратак, ученицима и наставницима ће бити обезбеђени бољи услови за учење и рад. У порти цркве Успење Пресвете Богородице у Ораховцу, пред више од стотину мештана, министар Јевтић је обећао и изградњу кућа за младе брачне парове, као и реновирање кућа породицима које немају адекватне услове за живот.

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у Ораховцу

„Наш приоритет је опстанак Срба на овим просторима и ми се на сваки могући начин боримо да нам људи не одлазе, јер без опстанка неће бити ни повратка. Самим тим, ми ћемо решавати сва животно важна питања, у складу са оним што јесу наше законске могућности. У том смислу ми планирамо да у овој години подржимо и опстанак и повратак наших људи, па ћемо ове године решавати проблеме који се тичу могућности запошљавања, на један индиректан начин, радећи заједно са нашим партнерима из Европске уније. Ми имамо програм који се зове „Стабилизација заједница“, кроз који ћемо и ове године велики број породица које желе да покрену свој бизнис, субвенционисати“, рекао је Јевтић, осврнувши се још једном на онемогућавање повратка Срба на своја огњишта. Министар за повратак је такође истакао да је време за „рушење зидова“ који постоје и према Мушутишту и према Ђаковици, односно према местима у која Срби не могу да се врате.

У општини Ораховац је пре оружаних сукоба на Косову, живело око 5 000 Срба. Сада их у самом граду има 341, а у оближњој Великој Хочи, око 500. У околним селима, Ретимље, Зочиште и Оптеруша , Срба више нема, док су њихове куће запаљене и уништене. Из општине Ораховац, током 1998. и 1999. године, страдало је 87 људи.

Анђелка Ћуп