Грачаница: Обавеза свих Срба – незаборав 24. марта 1999. године

Фото ГрачаницаОнлајн: Парастос страдалима 24. марта 1999.

Осмнаеста годишњица почетка НАТО агресије на Србију и Црну Гору, обележена је у центру Грачанице. Парастос страдалима је служио архимандрит Иларион са свештенством Епархије рашко-призренске, уз присуство мештана Грачанице и околних села, градоначелника Грачанице, Владете Костића и председнице Скупштине општине, Бранкице Костић. Директор канцеларије за заједнице, Иван Томић, положио је цвеће на споменик страдалима у ратовима од 1914. до 1918. године, у своје и у име заменика косовског премијера Бранимира Стојановића. Представници српских и косовских институција такође су присуствовали парастосу.

И после 18 година, свежа су сећања на 24.март 1999. године, када је 19 земаља НАТО алијансе, напало и бомбардовало Србију и Црну Гору. Војном акцијом, под називом „Милосрдни анђео“, без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, први пут у историји, нападнута је једна земља, чланица Уједињених нација. У знак сећања на тај дан, у центру Грачанице, испред споменика страдалим Србима у Првом светском рату, служен је парастос и изведен пригодан културно-уметнички програм. Парастос је са свештенством Епархије рашко- призренске, служио архимандрит Иларион, који је, помоливши се за све невино страдале жртве, рекао да је српски народ мученички и да расте, по речима „древног оца цркве из крви мученика“. Наши преци су изабрали царство небеско, које је народни песник изговорио као завет, устима кнеза Лазара, наставио је отац Иларион, подсетивши на завет да је земаљско царство за малена, а небеско заувек и довека.

Фото ГрачаницаОнлајн: архимандрит Иларион

„Посебно ми који живимо на Косову и Метохии, треба сваког дана да се сећамо тог завета и да знамо да је у овом животу све пролазно, а да све што чинимо, треба да чинимо у славу божју, тражећи правду небеску, а све остало ће бити додатак. Са таквом надом треба да се молимо и за наше преминуле и невино настрадале током НАТО агресије“, рекао је у пригодној беседи архимандрит Иларион и наставио: „Отпашћемо и од имена српског, ако отпаднемо од оне истините и праве вере, од племенитости и узвишености наше слободарске вере која је настала на овом крајишком подручју, на овој ветрометини, где се чува истина, где се чува част и образ.“

У извођењу хора Основне школе „Краљ Милутин“, инторнирана је химна Боже правде, а затим су положени венци и цвеће на споменик у центру Грачанице. У име заменика косовског премијера, Бранимира Стојановића, као и у своје лично име, цвеће је положио директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић. Томић је позвао суграђане да никада не забораве данашњи дан, дан почетка НАТО агресије, која је трајала 78 дана, мада ће кривци за ову суровост остати нажалост, заувек некажњени.

Фото ГрачаницаОнлајн: Иван Томић

„Данашњи дан представља један од највећих пораза цивилизације. Мимо Савета безбедности, мимо Повеље о људским правима, мимо Женевске конвенције, сила од 19 земаља, ударила је мучки из ваздуха на Србију, не плашећи се бога и правде. Категорисали су нас као геноцидни народ, служећи се прљавим медијским кампањама и лажним изговорима како би оправдали своје злочине. Они се нису извинилу, нити ће то урадити, а Бог им није опростио што су ову акцију назвали анђеоским именом и што су убијали невине људе и децу“, рекао је Иван Томић, нагласивши да не постоји разлог који може да оправда злочине НАТО агресора над Србима.

Симболичним звуком сирена за ваздушну опасност и звуком експлозија бомби, маштани Грачанице су се подсетили данашњег дана пре осамнаест година, после кога је погинуло преко. Први човек Грачанице, председник општине Владета Костић, подсетио је на обавезу Срба да не забораве данашњи дан због будућих генерација, али пре свега због невино изгубљених живота.

Фото ГрачаницаОнлајн: Владета Костић

„Не смемо дозволити да наше жртве буду колатерална штета, како их неки називају, већ се сетио да су то људи са именима и презименима, а не само бројеви. Наша обавеза, због будућих поколења, јесте да се што чешће сећамо на те жртве, како бисмо млађим генерацијама пренели ту страшну 1999. годину која је била кобна по нас“, речи су Владете Костића.

И ове године, организатор церемоније обележавања годишњице бомбардовања, била је Културно просветна заједница Косова и Метохије, чији је секретар, песник Ратко Поповић. Поповић је, осим позива мештанима Грачанице да никада не забораве 24. март 1999. године и све невине жртве и поруке да остану са својим крстом и својим прецима, својим стиховима подсетио и на страдање четворице браће Симића из села Сливова, недалеко од Грачанице.

Фото ГрачаницаОнлајн: песник Ратко Поповић

У НАТО агресији, која је трајала 78 дана, страдало је преко 2 500 људи, а оштећене су школе, болнице, привредни објекти, инфраструктура и споменици културе. За непуна три месеца бомбардовања, на Србију је испаљено преко 50 000 пројектила.

Анђелка Ћуп