fbpx

U susret ruskom caru

Изложба слика “У сусрет руском цару”

Изложба слика “У сусрет руском цару”

Izložba slika o ruskoj carskoj porodici Romanov, organizovana je u Gimnaziji u Orahovcu, na dan Svetih 40 mučenika, u narodu poznatijem kao Mladenci. Organizatori izložbe su bili, Gimnazija Orahovac u saradnji sa Sretenjskim manstirom iz Moskve i ocem Ignjatijem Šestakovim, koji je urednik portala pravoslavje.ru.

Izložbu je otvorio otac Stefan, iguman manastira “Sveti Kozma i Damjan” u Zočištu, koji se nalazi nedaleko od Orahovca.

„Ove su fotografije dobar primer, da pogledamo da su oni ostavili sva zemljska blaga. Imali su svo izobilje koje se moglo dati čoveku na zemlji, ali su oni znali da je to ništa, već su hteli da se prilepe srcem za ono nebesko, neprolazno. Sv. caru Lazaru je stigla nebeska knjiga, koja mu je dala opredeljenje i kazala, što možemo videti u Carevom zavetu Vladike Nikolaja koji je imao nebesko viđenje Kosovskog boja, a caru Nikolaju je 1903. godine na kanonizaciji Sv. Serafima Sarovskog čudotvorca novog ruskog, otvorena knjiga, koje je on u zaveštanju rekao da otvori onaj car vladar, koji ga bude proglasio svetim i tu se mučeništvo njegovo obznanjuje. I on se spremao, ali nije odustao, nije rekao pošto ću postradati, nek propadnu sa mnom, već naprotiv, uložio je sve svoje snage i svog naroda, da pomogne svima kojima je potrebno i eto u tom momentu i srpskom narodu i svom narodu“, rekao je otac Stefan u svom predavanju povodom izložbe slika o carskoj porodici Romanov.

Izložba pod nazivom “U susret ruskom caru”, bila je izuzetno posećena, došla su deca, mladi, stari. Meštani Orahovca, željni kulturnih i duhovnih događaja, od završetka oružanih sukoba na Kosovu, prvi put su imali priliku da prisustvuju nekoj izložbi. Tradiconalna povezanost ruskog i srpskog naroda, još jednom se pokazala.

“Otac Ignjatije Šestakov nam je poslao fotografije. To je prva izložba o carskoj porodici Romanov, koja je održana na Kosovu i Metohiji. Od avgusta prošle godine, izložba je održana u mnogim gradovima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a na Kosovu i Metohiji je prvi put. Fotografije su iz ličnog života porodice Romanov, koje su čudom sačuvane, ako znamo da je porodica tragično stradala”, kaže Olivera Radić, profesorka u orahovačkoj gimnaziji.

Izložba slika “U susret ruskom caru”

Otac Stefan je iskoristio priliku i pozvao okupljene Srbe da i pored svih nedaća koje ih snalaze, ne prodaju svoja imanja i ne napuštaju svoju rodnu grudu.

“Ne možemo svi da prolijemo krv jer nismo svi dostojni toga. Samo oni koji imaju najveću ljubav i koji su najdostojniji, oni svoju krv prolivaju Hrista radi, pa i oni koji su ovde kidnapovani i koji su stradali u ovim krajevima, očigledno su bili najspremniji da posvedoče samo što su pravoslavni, svoju žrtvu. Nemojmo izdati ni te naše, koji su pre par godina ovde bili uzeti, oni koji su ubijeni, nemojmo i njih da izneverimo i popljujemo svojim nerazumljem, da ih izdamo time što ćemo otići sa ovih svetih prostora, time što ćemo ovu zemlju možda dati i prodati je u bescenje. Ona se ne može prodati, jer krv njihova je nju zapečatila i dala tapiju onima da je poseduju, koji jesu spremni na bilo kakvu žrtvu”, poručio je iguman manstira “Svetih Kozme i Damjana” iz Zočišta.

Profesorka Radić je pozvala sve one koji mogu barem malo da olakšaju život meštanima Orahovca, da to učine. Nije samo materijalno važno, mnogo je važnije duhovno, smatra ona.

“Vera može mnogo. Većina nas ovde, mogu slobodno da kažem, a da ne bude gordo, većina ljudi dolazi u crkvu. Naša crkva je nedeljom uglavnom puna, najmanje tridesetoro dsvake nedelje, kada su praznici i po sto ljudi. Dece je uvek po dvadesetro, tridesetoro, nas drži tradicija i u svim ovim trenucima beznađa. Kada se osetimo da smo ostavljeni od svih, vera nas drži”, kazala je Radićeva.

Da je vera održala Srbe kroz vekove, u svojoj besedi je istakao i iguman Stefan.

“Zato je potrebno stalno blagodarenje Bogu i svetitelju caru Nikolaju i njegovoj svetoj porodici, da se njima pomolimo, da se ukrepimo, da izdržimo sve nedaće ovoga života, sve ovo što se stavlja pred nas voljno i nevoljno, da mi budemo kao neki koji će sutradan ostaviti svojoj deci, i na reči i u delu, šta i kako treba da žive, šta i kako treba da rade”, poručio je na kraju iguman manstira u Zočištu, čije je bratstvo i samo stradalo u najnovijim sukobima na Kosovu.

Slučajno ili ne, jedan datum povezuje Orahovac, metohijski gradić, u kome je ostalo manje od 350 Srba i rusku carsku porodicu Romanov. Naime, 17. Jula 1998. godine, bio je prvi napad na Orahovac i okolna sela od strane pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Istog datuma, samo 1918. godine, u Ekaterinburgu, ubijeni su Romanovi, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani tek 90- ih godina prošlog veka i sahranjeni u porodičnoj grobnici u Sankt Peterburgu.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: