ВЕСТИ: Ускоро ћемо знати ко су убице

Фото: Вести- онлајн

Породица Драгана Трифовића, једног од шесторице младића убијених у кафићу Панда у Пећи 1998. године, каже за „Вести“ да се надају да ће у наредних десетак дана коначно сазнати ко су убице.

Мајка Љубица истиче да је премијер Александар Вучић пре три године најавио нову истрагу, а да је на конференцији за новинаре уочи Нове године казао: „Знамо шта је било, имамо имена.“

Зашто се више ћути и зашто се не кажу имена? Ако се зна истина, шта се више чека? Нек кажу више ко је, па нек је мој најрођенији! Доста је више скривања и лажи. Све се открило, само се не откри ко је убио нашу децу у Панди – каже очајна мајка Љубица.

Она истиче да годинама породице живе у нади да ће се сазнати имена убица и налогодаваца.

– Мислим да је време да се сазна истина. Ако не могу да кажу имена убица, нек кажу ко је наручио то убиство. Нама је то најбитније. Слободно напишите да је то била државна безбедност. После 18 година стварно више немам разлога да се уздржавам, та прича им више не пије воду. Требао је да се иницира сукоб на Косову. Живци су нам на измаку и ово чекање је равно убиству. Нека кажу ко је. То је мишљење свих свих родитеља, не само моје – додаје очајна мајка.

У прилог томе она подсећа да праве истраге у овом случају практично није ни било, те да су, како каже, родитељи први пут позвани да дају изјаву истражним органима тек 17 година након убиства, 2016. године.

Чекајући истину

– Последње три године пратимо сваку конференцију за новинаре премијера Вучића и све се надамо: ево, сад ће да каже, сада ће да саопшти ко нам је побио децу. Гледали смо и јуче како га је дирнуло када му неко дира мајку, брата, то је нормално. А питамо га: Је л’ га дирнуло што не знамо истину ко је убио нашу децу? – пита Љубица Трифовић.

– Према нашим информацијама истрага није спроведена у Пећи, није било ни обдукције. За нас је она почела тек 12. септембра 2016. када су сви сведоци саслушани, сви који су били у Панди, власници кафића… Родитеље никада нису пре звали, мада је било раније контакта и са Милошевићевом и са Ђинђићевом владом, али где год смо ми, више самоиницијативно отишли, налетели бисмо на затворена врата. Практично смо изгубили наду док премијер Вучић није споменуо случај 2013. године. И од тада чекамо и надамо се. Ако до краја године не буду објавили имена, овако болесна, отићи ћу пред Владу Србије да чекам одговор. А верујем да ће ми се придружити још родитеља. И нећемо чекати годишњицу, тај 15. децембар да нас се тек тада поново сете – одлучна је Љубица Трифовић.

Љубица Трифовић чека резултате; Фото: А. Чукић

Те вечери, у кафићу Панда убијени су Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић, Драган Трифовић и Иван Радевић (25).

Убиство младића био је окидач за почетак сукоба војске и полиције с терористичким групама ОВК.

Донедавно се мислило да је масакр младића освета терориста због групе њених припадника који су на граници с Албанијом упали у заседу.

Горка сазнања

Најавивши нову истрагу, премијер Србије казао је да се резултати неће свидети домаћој јавности. Годину дана касније је казао да је „готово сигуран“ шта се десило у кафићу, али је нема доказа за оптужбе. У јануару 2014. демантовао је једну од верзија да су у убиству српских дечака учествовале британске службе МИ6 или САС. Он је изјавио да ће породице настрадалих у „случају Панда“ дочекати истину, као и да надлежни знају шта се догодило.

Извор: Вести  Онлајн

Јелена Л. Петковић