Улога Велике Британије непрестано у служби спречавања руског утицаја на Балкану

Фото. ГрачаницаОнлајн

Књига проф. др Александра Растовића „Велика Британија и косовски вилајет 1877. – 1912.“ представљена је у Грачаници, симболично, 24. марта на дан почетка НАТО агресије на нашу земљу. О књизи која јасно и недвосмислено износи чињнице о интересима, уплитању и утицају Велике Британије на многе догађаје на Балкану и у Старој Србији, Косову и Метохији говорили су : проф. др Владан Виријевић, проф. др Урош Шуваковић и аутор проф. др Акександар Растовић.

Књига се заснива на историјским чињеницама које аутор проналази у британским архивима.

„Самим тим што доноси жива сазнања о Косову и Метохији на прелазу из 19. у 20. век, поглед на оснивање „Призренске лиге“ из британског угла, књига професора Растовића доноси и одговоре на бројна питања у вези са догађајима из наше историје. То је чини значајном,  не само за историјографију, већ и за ширу јавност, рекао је професор Владан Виријевић.

Аутор књиге  „Велика Британија и косовски вилајет 1877. – 1912.“ Александар Растовић професор је на Филозофском факултету у Нишу, члан Одбора за историју двадесетог века САНУ, члан Одбора за друштвене науке Матице српске и члан Управног одбора Историјског института у Београду.

Са промоције књиге „Велика Британија и косовски вилајет 1877. – 1912.“ у галерији Дома кулутуре у Грачаници, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Растовић је експерт за Српско-британске односе и његова докторска дисертација, коју је одбранио 2003. године, односила се управо на односе Србије и Британског краљевства, она обухвата период од убиства последњег Обреновића до Другог светског рата“, рекао је професор доктор Урош Шуваковић.

Објашњавајући зашто је Заводу за уџбенике одлучио да буде издавач књиге професора Растовића, професор Шуваковић је нагласио да је издавач у њему препознао плодног писца који је дао огроман допринос српској историјографији.

„Књига је значајна јер показује историјску вертикалу британске политике према српском националном питању, и када је прочитамо видећемо да се у тим односима до данас ништа није променило“, закључио је професор Уорш Шуваковић.

У периоду од 1877. – 1912. године Британија је преко својих димпоматских представника и те како била присутна на тлу Старе Србије, прећутно посматала зулуме које су над Србима на Косову и тада, у име „Турске, посрнулог болесника са Босфора“, чинили Албанци.

„У том периоду је са простора Косова и Метохије протерано 150.000 Срба, а документовано је  више од 4.000 злочина почињених над српским становништвом. То је британска архивска грађа, то бележе и кажу Британци“, каже професор Шуваковић.

Професор Урош Шуваковић истиче да је књига „Велика Британија и косовски вилајет 1877. – 1912.“ значајна са аспекта политичке, дипломатске и друштвене историје.

„Научно аргументована и врло читљива књига показује да велике силе 100 година унапред имају зацртану геополитичку статегију која се односи на то да се на Балкану и на нашим просторима смањи или у потпуности спречи утицај Русије“, нагласио је професор Шуваковић.

Аутор, проф. Др Александар Растовић истакао је како му је посебно драго што је после 18 година поново на Косову и Метохији.  Како је нагласио, има симболике у томе што је промоција његове књиге организована на годишњицу НАТО агресије на СР Југославију.

„Британци су увек били јако заинтересовани за наше просторе, књига ће вам открити и колико су они благонаклони према албанским политичким аспирацијама, као и бројним злочинима које су Албанци у име турске чинили према Србима у Старој Србији“, рекао је професор Растовић.

После промоције књиге развила се и итереснатна дискусија јер је публику занимало како професори гледају на садашњи политички моменат и избеглице из Сирије, Ирака и Либије које хрле ка Европи? Како се у тој читавој ситуацији сналази наша власт? А постављана су питања и о томе колико је и да ли је држава Србија погрешиле што нема потпуне спискове свих српских жртава од Јасеновца па до последењг бомбардовања НАТО-а јер су, како је закључено, Срби поред Јевреја, народ који је кроз историју дао највише жртава.

На крају промоције гости из Београда су Народној Бибилиотеци у Грачанци уручили поклон књига у издању Завода за уџбенике.

 

Иван Миљковић