“SRPSKA“ SE SUTRA VRAĆA U KOSOVSKE INSTITUCIJE?

Српска листа

Српска листа

Srpska lista se prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal GračanicaOnlajn, od sutra vraća u kosovske institucije. Više od pet meseci, politički predstavnici Srba bojkotuju sednice Vlade i Skupštine Kosova, a bojkot je započet posle donošenja jednostranih Zakona o Trepči i Zakona o strateškim investicijama.

„Postoji velika mogućnost da krenemo sa učešćem u radu Skupštine kroz skupštinske odbore, ali to isključivo zavisi od toga koliko su vlasti u Prištini spremne da poštuju naše političke principe koji se zasnivaju na konstruktivnosti i zajedničkoj privrženosti da rešavamo probleme na terenu, a koji su zahvaljujući politizaciji Prištine, postali veliki problemi“,izjavio je Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Srpske liste, naglašavajući da su skupštinski odbori ozbiljan institucionalni mehanizam kroz koji se prate zakonodavni procesi.

Simić ističe da spremnošću da se vrate u kosovske institucije, poslanici ove liste i srpski ministri u kosovskoj Vladi žele da spreče kosovske institucije u nameri, kako je rekao, da obesprave srpski narod i da ih isključe iz svih procesa.

Pre nekoliko dana i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić izjavio je da očekuje vrlo brzo rešenje povratka Srba u kosovske institucije.

“Ja mislim da je uvek bolje da budete na onim mestima na kojima se donose odluke, bilo male ili velike, jer je važno da se čuje vaš glas i važno je da budete prisutni. To je moj stav. Međutim, za tako nešto moraju da se stvore i uslovi”, rekao je Jevtić u Orahovcu.

Da je postignut dogovor da se lista Srpska vrati u Parlament Kosova, potvrdio je juče i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, u intervjuu za austrijski list „Standard“.

Anđelka Ćup