“СРПСКА“ СЕ СУТРА ВРАЋА У КОСОВСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ?

Српска листа

Српска листа се према незваничним информацијама до којих је дошао портал ГрачаницаОнлајн, од сутра враћа у косовске институције. Више од пет месеци, политички представници Срба бојкотују седнице Владе и Скупштине Косова, а бојкот је започет после доношења једностраних Закона о Трепчи и Закона о стратешким инвестицијама.

„Постоји велика могућност да кренемо са учешћем у раду Скупштине кроз скупштинске одборе, али то искључиво зависи од тога колико су власти у Приштини спремне да поштују наше политичке принципе који се заснивају на конструктивности и заједничкој привржености да решавамо проблеме на терену, а који су захваљујући политизацији Приштине, постали велики проблеми“,изјавио је Славко Симић, шеф посланичког клуба Српске листе, наглашавајући да су скупштински одбори озбиљан институционални механизам кроз који се прате законодавни процеси.

Симић истиче да спремношћу да се врате у косовске институције, посланици ове листе и српски министри у косовској Влади желе да спрече косовске институције у намери, како је рекао, да обесправе српски народ и да их искључе из свих процеса.

Пре неколико дана и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић изјавио је да очекује врло брзо решење повратка Срба у косовске институције.

“Ја мислим да је увек боље да будете на оним местима на којима се доносе одлуке, било мале или велике, јер је важно да се чује ваш глас и важно је да будете присутни. То је мој став. Међутим, за тако нешто морају да се створе и услови”, рекао је Јевтић у Ораховцу.

Да је постигнут договор да се листа Српска врати у Парламент Косова, потврдио је јуче и премијер Србије, Александар Вучић, у интервјуу за аустријски лист „Стандард“.

Анђелка Ћуп