Misija OEBS-a na Kosovu: Pozitivan ton iz Prištine oko srpskih predsedničkih izbora

Мисије ОЕБС-а на Косову
Фото ГрачаницаОнлајн: мисија ОЕБС на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

Postoji pozitivan ton u Prištini, kada je u pitanju sprovođenje izbora za predsednika Srbije na Kosovu, kažu u misiji OEBSa, nadajući se da će se srpski predsednički izbori održati i na Kosovu.

„U razgovorima koji se vode oko sprovođenja izbora za predsednika Srbije na Kosovu, nadamo se brzom i pozitivnom ishodu, a misija OEBS-a je spremna da tehnički sprovede izbore“, rekao Senad Šabović, portparol ove misije na Kosovu.

Objašnjavajući da je pozitivan ton vezan za sprovođenje pomenutih izbora prisutan i od strane, kako kaže, nadležnih aktera u Prištini, Šabović pojašnjava da i misija OEBS želi da sprovede ove izbore regularno i bez problema. Šabović dodaje da OEBS već ima razrađen model za prikupljanje glasova, odnosno omogućavanje glasačima sa Kosova sa pravom glasa da ostvare svoje biračko pravo, ali istovremeno i za bezbedan transport glasova sa biračkih mesta do gradova u centralnoj Srbiji, gde će biti predati Republičkoj izbornoj komisiji.

Prema nezvaničnim podacima, na Kosovu postoji blizu 100 000 registrovanih birača za izbore koje sprovodi Republika Srbija.

Anđelka Ćup

Save