Мисија ОЕБС-а на Косову: Позитиван тон из Приштине око српских председничких избора

Мисије ОЕБС-а на Косову
Фото ГрачаницаОнлајн: мисија ОЕБС на Косову

Постоји позитиван тон у Приштини, када је у питању спровођење избора за председника Србије на Косову, кажу у мисији ОЕБСа, надајући се да ће се српски председнички избори одржати и на Косову.

„У разговорима који се воде око спровођења избора за председника Србије на Косову, надамо се брзом и позитивном исходу, а мисија ОЕБС-а је спремна да технички спроведе изборе“, рекао Сенад Шабовић, портпарол ове мисије на Косову.

Објашњавајући да је позитиван тон везан за спровођење поменутих избора присутан и од стране, како каже, надлежних актера у Приштини, Шабовић појашњава да и мисија ОЕБС жели да спроведе ове изборе регуларно и без проблема. Шабовић додаје да ОЕБС већ има разрађен модел за прикупљање гласова, односно омогућавање гласачима са Косова са правом гласа да остваре своје бирачко право, али истовремено и за безбедан транспорт гласова са бирачких места до градова у централној Србији, где ће бити предати Републичкој изборној комисији.

Према незваничним подацима, на Косову постоји близу 100 000 регистрованих бирача за изборе које спроводи Република Србија.

Анђелка Ћуп

Save