Srbi se vratili u kosovske institucije

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

Posle skoro šestomesečnog bojkota, Srpska lista ponovo učestvuje u radu kosovskih institucija. Danas je održana sednica predsedništva Skupštine Kosova, kojoj su prisustvovali njen potpredsednik, Slobodan Petrović i šef poslaničkog kluba Srpske liste, Slavko Simić. Nekolicina poslanika je učestvovala i u radu skupštinskih odbora.

Učešćem na sednici predsedništva Skupštine Kosova, predstavnici Srpske liste su odmrzli svoj status u Vladi i Skupštii Knosova, posle više od pet meseci bojkota. Odluku o povratku, Srpska lista je donela posle međusobnih, ali i konsultacija sa vlastima u Beogradu, kaže šef poslaničkog kluba Srpske liste, Slavko Simić.

„Odluku smo doneli isključivo u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Meothiji i veoma mi je drago što je tu odluku osim srpskog naroda na KiM, podržala i Vlada Srbije. Ovakvu odluku doneli smo kako bismo upotrebili sve institucionalne mehanizme, odnosno da sprečimo Prištinu u nameri da formira “vojsku” mimo promene Ustava. Dakle pružićemo snažan otpor ovakvoj ideji, jer želimo da se na Kosovu održi bezbednost, mir i stabilnost“, rekao je poodom povratka u kosovske institucije, šef poslaničkog kluba Srpske liste.

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

Da je odluka Srpske liste o povratku u kosovske institucije dobra, smatra i Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice, koji je istakao da bojkot nije najbolji metod za ostavarivanje politčkih ciljeva.

„Mislim da je važno da budemo na mestima na kojima se donose odluke o našim životima, a povratkom političkih predstavnika Srba u instucije Kosova može da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština, bez izgovora“, rekao je Jevtić u Ljuboždi kod Istoka, gde je dočekao trinaestoro Srba povratnika.

Podsećamo, Srpska lista je napustila kosovske institucije početkom oktobra prošle godine, nakon jednostranog donošenja Zakona o Trepči. Na osnovu tog zakona, Trepča, nekadašnji metalurški gigant, posatala bi akcionarsko društvo, u kojem će glavni akcionar biti Vlada Kosova, posedujući 80% akcija Trepče.

Anđelka Ćup