Срби се вратили у косовске институције

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

После скоро шестомесечног бојкота, Српска листа поново учествује у раду косовских институција. Данас је одржана седница председништва Скупштине Косова, којој су присуствовали њен потпредседник, Слободан Петровић и шеф посланичког клуба Српске листе, Славко Симић. Неколицина посланика је учествовала и у раду скупштинских одбора.

Учешћем на седници председништва Скупштине Косова, представници Српске листе су одмрзли свој статус у Влади и Скупштии Кносова, после више од пет месеци бојкота. Одлуку о повратку, Српска листа је донела после међусобних, али и консултација са властима у Београду, каже шеф посланичког клуба Српске листе, Славко Симић.

„Одлуку смо донели искључиво у интересу српског народа који живи на Косову и Меотхији и веома ми је драго што је ту одлуку осим српског народа на КиМ, подржала и Влада Србије. Овакву одлуку донели смо како бисмо употребили све институционалне механизме, односно да спречимо Приштину у намери да формира “војску” мимо промене Устава. Дакле пружићемо снажан отпор оваквој идеји, јер желимо да се на Косову одржи безбедност, мир и стабилност“, рекао је поодом повратка у косовске институције, шеф посланичког клуба Српске листе.

Фото ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Да је одлука Српске листе о повратку у косовске институције добра, сматра и Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице, који је истакао да бојкот није најбољи метод за оставаривање политчких циљева.

„Мислим да је важно да будемо на местима на којима се доносе одлуке о нашим животима, а повратком политичких представника Срба у инстуције Косова може да отпочне процес формирања Заједнице српских општина, без изговора“, рекао је Јевтић у Љубожди код Истока, где је дочекао тринаесторо Срба повратника.

Подсећамо, Српска листа је напустила косовске институције почетком октобра прошле године, након једностраног доношења Закона о Трепчи. На основу тог закона, Трепча, некадашњи металуршки гигант, посатала би акционарско друштво, у којем ће главни акционар бити Влада Косова, поседујући 80% акција Трепче.

Анђелка Ћуп