fbpx

Stojanović i Simić sa Hojtom Jiom o politici i problemima Srba

Бранимир Стојановић и Славко Симић са Хојтом Јиом

Бранимир Стојановић и Славко Симић са Хојтом Јиом

Srbi nisu ti koji blokiraju formiranje Zajednice srpskih opština, kao ni bilo koji drugi pozitivan proces. Da bi to dokazali, vratili smo se u institucije i zajedno sa međunarodnom zajednicom želimo da izgradimo stabilnost“, kazao je zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojtom Jiom.

Zamenik premijera Branimir Stojanović i šef poslaničkog kluba „Srpska lista“ Slavko Simić razgovarali su danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom i detaljnije mu predstavili političku situaciju na Kosovu, kao i okolnosti u kojima žive Srbi. Stojanović i Simić su posebno istakli probleme sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

„Srbi nikada nisu bili destabilizujući faktor, neko ko stvara tenzije i nikada nismo bili deo problema, već deo rešenja. Ne želimo da učestvujemo u farsama i da budemo dekoracija, želimo da donosimo konkretne odluke i da se sprovodi ono što je dogovoreno. Pričali smo i o tome koliko danas Srbi teško žive, o tome da ne postoji pravna sigurnost, da je blokiran proces povratka, da Srpska pravoslavna crkva veoma teško ostvaruje svoja prava, da je naše učešće u institucijama vrlo često obesmišljeno, da smo isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, da smo isključeni iz svega onoga iz čega ne bi smeli da budemo isključeni i da zapravo mnogi ljudi koji se pretvaraju da vode računa o Srbima, to ne rade uopšte“, istakao je u razgovoru Branimir Stojanović, naglasivši da će politički predstavnici Srba i dalje pričati o problemima Srba, a ne o nečemu što bi neki Albanci želeli da čuju.

Zamenik premijera je na sastanku sa Jiom ponovio da Srbi žele da sa međunarodnom zajednicom izgrade veće poverenje i sprovedu sve što je dogovoreno, kao i to da će vreme pokazati da li će Albanci izmisliti neki novi argument kako ne bi ispunili svoje obaveze, saopšteno je iz Informativne službe u Kabinetu zamenika premijera.

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: