Стојановић и Симић са Хојтом Јиом о политици и проблемима Срба

Бранимир Стојановић и Славко Симић са Хојтом Јиом

Срби нису ти који блокирају формирање Заједнице српских општина, као ни било који други позитиван процес. Да би то доказали, вратили смо се у институције и заједно са међународном заједницом желимо да изградимо стабилност“, казао је заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, након састанка са замеником помоћника америчког државног секретара, Хојтом Јиом.

Заменик премијера Бранимир Стојановић и шеф посланичког клуба „Српска листа“ Славко Симић разговарали су данас са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јиом и детаљније му представили политичку ситуацију на Косову, као и околности у којима живе Срби. Стојановић и Симић су посебно истакли проблеме са којима се суочава Српска православна црква и њени верници.

„Срби никада нису били дестабилизујући фактор, неко ко ствара тензије и никада нисмо били део проблема, већ део решења. Не желимо да учествујемо у фарсама и да будемо декорација, желимо да доносимо конкретне одлуке и да се спроводи оно што је договорено. Причали смо и о томе колико данас Срби тешко живе, о томе да не постоји правна сигурност, да је блокиран процес повратка, да Српска православна црква веома тешко остварује своја права, да је наше учешће у институцијама врло често обесмишљено, да смо искључени из процеса доношења политичких одлука, да смо искључени из свега онога из чега не би смели да будемо искључени и да заправо многи људи који се претварају да воде рачуна о Србима, то не раде уопште“, истакао је у разговору Бранимир Стојановић, нагласивши да ће политички представници Срба и даље причати о проблемима Срба, а не о нечему што би неки Албанци желели да чују.

Заменик премијера је на састанку са Јиом поновио да Срби желе да са међународном заједницом изграде веће поверење и спроведу све што је договорено, као и то да ће време показати да ли ће Албанци измислити неки нови аргумент како не би испунили своје обавезе, саопштено је из Информативне службе у Кабинету заменика премијера.

Анђелка Ћуп

Save