Maja Kocijančič: Omogućiti prisustvo predizbornim okupljanjima svima koji to žele

ЕУ

Povodom barikada i sprečavanja više hiljada Srba da prisustvuju predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Leposaviću, Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije zahteva od kosovskih vlasti da poštuju slobodu kretanja građana, pravo na prisustvo predizbornim okupljanjima i poštovanje dogovora iz Brisela.

„Evropska unija zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da svim građanima koji to žele, omoguće prisustvo predizbornim okupljanjima“, kaže se u saopštenju portparolke Evropske komisije, Maje Kocijančič, izdatom u Briselu.

Saopštenje je izdato posle današnjeg onemogućavanja više hiljada Srba da prisustvuju predizbornom mitingu Srpske napredne stranke u Leposaviću.

Maja Kocijančič kaže da je upoznata sa današnjim događajima i zahteva od vlasti na Kosovu da omoguće svim građanima prisustvo mitinzima, ukoliko to žele, istovremeno ističući da pažljivo prati sve događaje na Kosovu, vezane za predsedničke izbore u Srbiji.

„Pozdravljamo sve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu. Istovremeno, žalimo zbog poseta planiranih u okvirima ovih sporazuma, a koje se nisu dogodile“, poručila je Kocijančičeva.

Iz Evropske unije su ranije najavili da će na izborima za predsednika Srbije, OEBS imati mandat da olakša prikupljanje glasova na Kosovu kao i ranijih godina, po već ustaljenoj praksi, u skladu sa sporazumima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Podsećamo da su danas širom Kosova grupe Albanaca, automobiima, kamionima i nasutom zemljom, blokirali puteve, kako bi sprečili Srbe da autobusima odu u Leposavić na miting Srpske napredne stranke. Putevi su blokirani u Kosovskom Pomoravlju, kod mesta Labjane, na putu Gnjilane – Priština, zatim kod Miloševa u blizini Obilića, kod Vučitrna i na ulasku u Mitrovicu. Zbog blokade izlaza iz sela, meštani Velike Hoče nisu mogli jutros ni da izađu iz sela. Kako saznajemo, iz Kosovske policije su poručili da su autobuse sa Srbima vratili zbog bezbednosnih razloga i nemogućnosti da im na putu garantuju sigurnost.

Anđelka Ćup