Маја Коцијанчич: Омогућити присуство предизборним окупљањима свима који то желе

Поводом барикада и спречавања више хиљада Срба да присуствују предизборном скупу Српске напредне странке у Лепосавићу, Маја Коцијанчич, портпаролка Европске комисије захтева од косовских власти да поштују слободу кретања грађана, право на присуство предизборним окупљањима и поштовање договора из Брисела.

„Европска унија захтева од надлежних власти на Косову да свим грађанима који то желе, омогуће присуство предизборним окупљањима“, каже се у саопштењу портпаролке Европске комисије, Маје Коцијанчич, издатом у Бриселу.

Саопштење је издато после данашњег онемогућавања више хиљада Срба да присуствују предизборном митингу Српске напредне странке у Лепосавићу.

Маја Коцијанчич каже да је упозната са данашњим догађајима и захтева од власти на Косову да омогуће свим грађанима присуство митинзима, уколико то желе, истовремено истичући да пажљиво прати све догађаје на Косову, везане за председничке изборе у Србији.

„Поздрављамо све посете, организоване у оквирима договора постигнутих у дијалогу. Истовремено, жалимо због посета планираних у оквирима ових споразума, а које се нису догодиле“, поручила је Коцијанчичева.

Из Европске уније су раније најавили да ће на изборима за председника Србије, ОЕБС имати мандат да олакша прикупљање гласова на Косову као и ранијих година, по већ устаљеној пракси, у складу са споразумима постигнутим у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Подсећамо да су данас широм Косова групе Албанаца, аутомобиима, камионима и насутом земљом, блокирали путеве, како би спречили Србе да аутобусима оду у Лепосавић на митинг Српске напредне странке. Путеви су блокирани у Косовском Поморављу, код места Лабјане, на путу Гњилане – Приштина, затим код Милошева у близини Обилића, код Вучитрна и на уласку у Митровицу. Због блокаде излаза из села, мештани Велике Хоче нису могли јутрос ни да изађу из села. Како сазнајемо, из Косовске полиције су поручили да су аутобусе са Србима вратили због безбедносних разлога и немогућности да им на путу гарантују сигурност.

Анђелка Ћуп