Иван Томић у Вашингтону: ЗСО мора да се формира на основу договора у Бриселу

Иван Томић са Иланом Гудманом

Директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић састао се у Вашингтону са Иланом Гудманом, вишим референтом за Косово у Стејт Депертменту са којим је разговарао о тренутној политичкој ситуацији и програмској платформи „Наш план“, као и о реализацији пројеката из ове платформе на терену, саопштено је из Канцеларије за заједнице.

“Први пут након 17 година, Срби знају шта хоће и шта им је потребно, како би њихов живот био на нивоу живота људи у другим деловима Европе. Наш једини интерес јесте опстанак као и повратак који ће бити реалнији уколико се имплементирају пројекти и објективи „Нашег плана”, казао је Томић.

На састанку је договорено повезивање са америчком државом Ајовом и фондовима који су доступни за српску заједницу у овом погледу, што је према речима Томића од великог значаја, јер је за реализацију пројеката потребна финансијска подршка.

Говорећи о главним изазовима за српску заједницу, Томић је Гудману рекао да су Срби увек били фактор стабилности и спремни на разговор и договор. Међутим како је истакао једострани потези Приштине, где је као пример навео Закон о Трепчи и одузимање српске имовине, стварају додатне проблеме и продубљују политичку кризу, што је за Србе неприхватљиво.

“Апсолутно је неприхватљиво кршење коалиционог споразума који се тиче формирања Заједнице српских општина, на који чекамо већ скоро четири године. Заједница мора бити формирана на начин на који је договорена, како би решила проблеме људи на адекватан начин. Уколико буде обесмишљена и сведена на ниво невладине организације, без икаквих овлашћења нећемо видети побољшање квалитета живота на терену,” истакао је директор кнцеларије за заједнице.

Повратак српских политичких представника у институције, по Томићевим речима, показатељ је конструктивног приступа проблемима са којима морају и желе да се суоче, како би њихови мандати послужили искључиво побољшању живота људи.

Анђелка Ћуп