Марић и Танин: Дијалог најпоузданије средсто мирног решавања кризе

Помоћник Директора Канцеларије за Косово и Метохију Љубомир Марић састао се данас у Косовској Митровици са шефом Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК) Захиром Танином.

Марић је Танину захвалио на доследном раду УНМИК-а у оквиру мандата дефинисаног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и настојањима да се решавању проблема на Косову и Метохији приступа на статусно неутралан начин.

Редовни извештаји УНМИК-а генаралном секретару УН, према Марићевим речима, имају незамењив значај у процесу информисања светске јавности о проблемима српског народа и неалбанских заједница на Косову и Метохији. Марић и Танин разговарали су и о најновијим претњама које српском народу на Косову и Метохију стижу из кругова блиских Рамушу Харадинају, и констатовано је да је важно по сваку цену очувати стабилност на терену и спречити било какве међунационалне инциденте.

Саговорници су се посебно осврнули на стање дијалога Београда и Приштине, који је, како је констатовано, у овоме тренутку најпоузданије средство мирног решавања несугласица. Марић је констатовао да Приштина у последње време исказује евидентно смањену заинтересованост за овакав вид комуникације, што, према његовим речима, може имати озбиљне и далекосежне негативне последице.