Спортски реквизити за три школе на централном Косову

Фото:ГрачаницаОнлајн

У оквиру акције „Спорт у школе“, Савез за школски спрот Србије је поклонио вредну донацију спортских реквизита и опреме за три школе на централном Косову. Акција је организована у сарадњи са Савезом за школски спорт Приштина – Грачаница.

Спортску опрему и реквизите за наставу физичког васпитања добиле су Основне школе: „Краљ Милутин“ у Грачаници, „Миладин Митић“ у Лапљем Селу и „Браћа Аксић“ у Липљану.

„На бази раније стечене анализе, а у нади да је опрема стигла у праве руке, за децу од првог до четвртог разреда са којима ће током школске године радити њихови учитељи и наставници, донели смо одлуку да спортки реквизити буду подељени овим школама“, појаснио је Милко Чукарић, председник Савеза за школски спорт Приштина – Грачаница.

Спортски реквизити, Фото: ГрачаницаОнлјан

Осим реквизита за хокеј, који као спорт у нашим школама није био заступљен, пошиљка спортске опреме коју је упутио Савез за школски спрот Србије садржи реквизите за развој брзине, окретности, гипкости, спретности, као и реквизите за штафетне игре и атлетику.

Савез за школски спорт Приштина чије је седиште у Грачаници формиран је 2016. године и ово је једна од привих акција коју организује. Како истичу у руководству, у међувремену,  настављају партнерску сарадњу са Савезом за школски спрот Србије.

„Организовали смо учешћа на три државна првенства за ученике овдашњих школа, што је од великог значаја и за наш спорт и за децу која су могла да покажу свој таленат и остваре завидне резултате у школском спорту“, каже Чукарић.

Мирослав Петковић, генерални секретар Савеза за школски спорт Приштина – Грачаница истиче да је иницијатива за формирање огранка Савеза за школски спорт Србије потекла од овдашњих професора и наставника физичког васпитања, али да је поражавајуће то што као савез наилазе на неразумевање управо код оних структура које су у обавези да помажу њихов рад.

Фото: ГрачаницаОнлајн

„ Ми радимо по утврђеном школском календару Владе Републике Србије, што је лепша стана ове приче, а друга, не баш пријатнија страна медаље је да још увек немамо ни простор ни канцеларију за рад, због чета нам се пошта често враћа. Неретко наилазимо и на неразумевање од стане локалних структура који су у обавези да подрже и помажу наш рад“, нагласио је Петковић и истакао да руководство Савеза за школски спорт такве ситуације никако неће поколебати, већ да их подстичу да се труде и буду још ажурнији у раду.

„Опрема коју смо добили значиће колегама наставницима физичког васпитања за још бољи и кваилтенији рад са децом“, рекао је приликом преузимања донације директор Основне школе „Миладин Митић“ из Лапљег Села Љубиша Караџић.

У Савезу за школски спорт Приштина – Грачаница најављују још оваквих акција.

И.Миљковић