fbpx

Nikola Kovačević: Potrebno je srce za sportsku borbu, ali i za sve ljude oko nas

Фото ГрачаницаОнлајн: Никола Ковачевић и тренер Слободан Станисављеић

Фото ГрачаницаОнлајн: Никола Ковачевић

“Moja poruka za sve mlade ljude, sportiste, umetnike i sve ostale koji se bave bilo čime, jeste da samo prate svoje snove”, rekao je na konferenciji za novinare vicešampion sveta u kik boksu, u kategoriji od 88 do 91 kilograma, sedamnaestogodišnji Nikola Kovačević iz Gračanice.

Konferencija je održana u prostorijama Doma kulture u Lapljem Selu, u kojima vežbaju gračanički kik bokseri. Posmatrali smo trening, na kojem su bili i dečaci i devojčice od pet godina i stariji, ali i šampioni, Nikola Kovačević i Miloš Savić. Trener Slobodan Stanisavljeić nije krio ponos što je za nepune dve godine, uz najminimalnije uslove, iznedreno toliko šampiona u kik boksu.

“S obzirom da vežbamo nepune dve godine, iza sebe imamo nekoliko titula prvaka Srbije. Ovo je jedna od najvećih titula koje smo osvojili, dakle u pitanju je svetski kup, srebrna medalja. Nisam ni sanjao kada sam krenuo da se bavim ovim poslom, da ćemo toliki uspeh da postignemo u kratkom vremenskom periodu“, rekao je Stanisavljević.

Nikola i Slobodan su se pre nekoliko dana vratili iz austrijskog grada Inzbruka, gde je Nikola bio nadomak titule najboljeg na svetu, ali i srebro sija kao zlato, možda i sjajnije. Nikola je pomalo zbunjen medisjkom pažnjom,na koju nije navikao.

Nije do sada dobijao pažnju kakvu zaslužuje, ali ne ljuti se i kaže da se oseća izvanredno, da je presrećan i da ne postoje reči koje mogu da opišu trenutak kada se penjao na pobedničko postolje.

„ Nikada se u životu nisam osećao tako srećnim osim kada je u pitanju porodica ili neki prijatelji. Ovo je za mene jedan izuzetno veliki događaj i ima veliki značaj za mene. Ostavrili su se većinom svi moji snovi, a za ubuduće, nadam se da ću ostvariti još neki“, ispričao je ushićeno Nikola.

Foto GračanicaOnlajn: Nikola Kovačević

Kik boks klub „Šakal“ iz Gračanice je rasadnik talenata, a trener Stanisavljević nam se na trenutak učionio preozbiljan za svoje godine,  shvatamo,  uspeh traži ozbiljnost, odricanje i ogroman rad.

„Mislim da bi celo naše društvo i sve institucije, kada bi radile sedam dana nedeljno, kao što radimo Nikola i ja, i ostatak ekipe bili apsolutni šampioni…Znači, nema subota, nema nedelja, svakog dana vežbamo, puno je odricanja. Radite sedam dana i svi ćete da budete šampioni.“, poručio je trener Slobodan Stanisaveljvić


Već ovog vikenda, krećemo u Sombor, u pitanju je lou kik prvenstvo. Tu krećemo i sa nekim mladim takmičarima, za koje ja verujem da su budući šampioni. Oni prvi put ulaze u ring, ali se nadam da ćemo da se vidimo za par dana, sa novim medaljama, kaže trener Slobodan Stanisavljević.


Problemi kosovsko metohijskih Srba nisu zaobišli ni kik boksere u Gračanici. Nime, zbog pasoša koje Srbi sa ovih prostora imaju, jedan vrhunski sportista nije mogao da otputuje na takmičenje i tako je Gračanica, ali i Srbija ostala uskraćena za još jednu medalju, smatra trener Stanisavljević

„Konkretno, za mene i Nikolu, procedura je trajala oko mesec dana. Kao što i sami znate, tu je potrebno puno papira da bi se dobila viza. Mnogo vremena smo odvojili od treniga kako bismo se posvetili toj papirologiji i uspeli smo. Nažalost, imali smo još jednog takmičara koji je trebalo da nastupa sa nama. U pitanju je Miloš Savić, koji je takođe nekoliko puta bio vicešampion Srbije. On nije uspeo da dobije tu vizu i eto, baš je velika šteta što nije pošao sa nama, a verujem da bi i on osvojio neku medalju.“, pojasnio je Stanisavljević.

Nikola Kovačević se do sada sa takmičenja nije vratio bez medalje. Odličan je učenik prištinske gimnazije, izmeštene u Lapljem  Selu ali i srednje muzičke škole. Nikola je pronašao savršenu meru i spoj nežnih zvukova  gitare i kik boksa.

„Sport je kao muzika. Ako nemate ritma u sebi, nećete biti sposobni da radite i da promovišete ovaj sport, a muzika je jedna vrsta relaksacije i ljubavi koju ja gajim u slobodno vreme“, rekao je mladi vicešampion.

Nikola nije želo da obećava nove medalje, ali je objasnio šta je potrebno za vrhunske sportske rezultate.

„ Važne su tri stvari: prva je hrabrost da se uopšte ovim bavimo, da promovišemo ovaj sport, za koji mnogu ljudi smatraju da je nasilan i da je sport bez ikakve elegancije. Druga stvar je srce, srce za pobedu, srce za borbu i srce za sve ljude oko nas. Treća stvar je naša volja. Bez volje, mi smo niko i ništa, bez volje, nećemo postići ništa u životu.“


Na konferenciji za novinare, trener kik kluba „Šakal“, zahvalio se Draganu Steviću, direktora preduzeća „Komunalac“, njegovom zameniku Ranku Andrejeviću, Opštini Gračanica, kao i Saši Sekuliću, direktoru administracije u opštini Gračanica, na pomoći.

Posle povratka iz Inzbruka, srebrnog NikoluKovačevića i uspešnog trenera Slobodana Stanisavljevića, primio je gradonačelnik Vladeta Kostić, obećavši pomoć i podršku u daljem radu kluba. U međuvremnu je stigao i poziv od ministra za omladinu i sport Vlade Srbije, Vanje Udovičića, koji je, kako je izjavio Nikola, želeo da ih upozna ali je i iskazao spremnost da im pomogne.


 

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: