Никола Ковачевић: Потребно је срце за спортску борбу, али и за све људе око нас

Фото ГрачаницаОнлајн: Никола Ковачевић и тренер Слободан Станисављеић

“Моја порука за све младе људе, спортисте, уметнике и све остале који се баве било чиме, јесте да само прате своје снове”, рекао је на конференцији за новинаре вицешампион света у кик боксу, у категорији од 88 до 91 килограма, седамнаестогодишњи Никола Ковачевић из Грачанице.

Конференција је одржана у просторијама Дома културе у Лапљем Селу, у којима вежбају грачанички кик боксери. Посматрали смо тренинг, на којем су били и дечаци и девојчице од пет година и старији, али и шампиони, Никола Ковачевић и Милош Савић. Тренер Слободан Станисављеић није крио понос што је за непуне две године, уз најминималније услове, изнедрено толико шампиона у кик боксу.

“С обзиром да вежбамо непуне две године, иза себе имамо неколико титула првака Србије. Ово је једна од највећих титула које смо освојили, дакле у питању је светски куп, сребрна медаља. Нисам ни сањао када сам кренуо да се бавим овим послом, да ћемо толики успех да постигнемо у кратком временском периоду“, рекао је Станисављевић.

Никола и Слободан су се пре неколико дана вратили из аустријског града Инзбрука, где је Никола био надомак титуле најбољег на свету, али и сребро сија као злато, можда и сјајније. Никола је помало збуњен медисјком пажњом,на коју није навикао.

Није до сада добијао пажњу какву заслужује, али не љути се и каже да се осећа изванредно, да је пресрећан и да не постоје речи које могу да опишу тренутак када се пењао на победничко постоље.

„ Никада се у животу нисам осећао тако срећним осим када је у питању породица или неки пријатељи. Ово је за мене један изузетно велики догађај и има велики значај за мене. Оставрили су се већином сви моји снови, а за убудуће, надам се да ћу остварити још неки“, испричао је усхићено Никола.

Фото ГрачаницаОнлајн: Никола Ковачевић

Кик бокс клуб „Шакал“ из Грачанице је расадник талената, а тренер Станисављевић нам се на тренутак учионио преозбиљан за своје године,  схватамо,  успех тражи озбиљност, одрицање и огроман рад.

„Мислим да би цело наше друштво и све институције, када би радиле седам дана недељно, као што радимо Никола и ја, и остатак екипе били апсолутни шампиони…Значи, нема субота, нема недеља, сваког дана вежбамо, пуно је одрицања. Радите седам дана и сви ћете да будете шампиони.“, поручио је тренер Слободан Станисавељвић


Већ овог викенда, крећемо у Сомбор, у питању је лоу кик првенство. Ту крећемо и са неким младим такмичарима, за које ја верујем да су будући шампиони. Они први пут улазе у ринг, али се надам да ћемо да се видимо за пар дана, са новим медаљама, каже тренер Слободан Станисављевић.


Проблеми косовско метохијских Срба нису заобишли ни кик боксере у Грачаници. Ниме, због пасоша које Срби са ових простора имају, један врхунски спортиста није могао да отпутује на такмичење и тако је Грачаница, али и Србија остала ускраћена за још једну медаљу, сматра тренер Станисављевић

„Конкретно, за мене и Николу, процедура је трајала око месец дана. Као што и сами знате, ту је потребно пуно папира да би се добила виза. Много времена смо одвојили од тренига како бисмо се посветили тој папирологији и успели смо. Нажалост, имали смо још једног такмичара који је требало да наступа са нама. У питању је Милош Савић, који је такође неколико пута био вицешампион Србије. Он није успео да добије ту визу и ето, баш је велика штета што није пошао са нама, а верујем да би и он освојио неку медаљу.“, појаснио је Станисављевић.

Никола Ковачевић се до сада са такмичења није вратио без медаље. Одличан је ученик приштинске гимназије, измештене у Лапљем  Селу али и средње музичке школе. Никола је пронашао савршену меру и спој нежних звукова  гитаре и кик бокса.

„Спорт је као музика. Ако немате ритма у себи, нећете бити способни да радите и да промовишете овај спорт, а музика је једна врста релаксације и љубави коју ја гајим у слободно време“, рекао је млади вицешампион.

Никола није жело да обећава нове медаље, али је објаснио шта је потребно за врхунске спортске резултате.

„ Важне су три ствари: прва је храброст да се уопште овим бавимо, да промовишемо овај спорт, за који многу људи сматрају да је насилан и да је спорт без икакве елеганције. Друга ствар је срце, срце за победу, срце за борбу и срце за све људе око нас. Трећа ствар је наша воља. Без воље, ми смо нико и ништа, без воље, нећемо постићи ништа у животу.“


На конференцији за новинаре, тренер кик клуба „Шакал“, захвалио се Драгану Стевићу, директора предузећа „Комуналац“, његовом заменику Ранку Андрејевићу, Општини Грачаница, као и Саши Секулићу, директору администрације у општини Грачаница, на помоћи.

После повратка из Инзбрука, сребрног НиколуКовачевића и успешног тренера Слободана Станисављевића, примио је градоначелник Владета Костић, обећавши помоћ и подршку у даљем раду клуба. У међувремну је стигао и позив од министра за омладину и спорт Владе Србије, Вање Удовичића, који је, како је изјавио Никола, желео да их упозна али је и исказао спремност да им помогне.


 

Анђелка Ћуп