„Министартсво избављења“ у Грачаници

Народно позориште Приштина, премијерно ће у Дом културе у Грачаници извести представу  „Министарство избављења“, по тексту Конала Морисона, у режији Луизе Сафи.

“Испод површинског слоја приче у којем се два урбана, интелектуално настројена средовечна брачна пара окупљају како би уз помоћ католичког свештеника извршила егзорцизам у кући наводно запоседнутој духом, коју су недавно купили једни од других, открива се заправо њен суштински садржај: потрага за сврхом и смислом живљења, однос добра и зла, питања пољуљане вере у Бога и религијских одговора на егзистенцијалне дилеме, однос цркве и стварности, сучељавања васпитања и традиције према савременом животу… Прави демони испливавају у катарзичном разговору у којем се отварају и бројне друге теме и који подстиче њихово дубинско преиспитивање.“

Текст драме „Министарство избављења” у преводу Ђорђа Кривокапића, иначе и драматурга ове поставке, објавио је Нолит 2010. године. Редитељ прве поставке ове драме у Србији у извођењу глумаца ансамбла Народног позоришта у Приштини је Иркиња Луиза Сафи, дугогодишња сарадница Конала Морисона.

Представа ће бити одиграна у четвртак 4.05.2017. године у Дому културе у Грачаници, са почетком од 20:00 часова.

Улоге тумаче: Милан Васић, Милена Јакшић, Бојан Стојчетовић, Ивана Ковачевић и Игор Дамњановић.

Анђелка Ћуп