Сабор Српске православне цркве почео у Пећкој патријаршији

Сабор Српске православне цркве

Светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх Иринеј уз саслужење архијереја Српске православне цркве, у храму Светих Апостола, у Великој лаври Пећке патријаршије, започело је овогодишње редовно заседање Светог Архијерејског сабора СПЦ. Његова светост, српски патријарх Иринеј и двадесетак архијереја, чланова Светог Архијерејског сабора стигли су у суботу у Пећку патријаршију, где их је дочекало свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске, предвођено епископом Теодосијем.

Иако је овогодишње заседање Сабора СПЦ започело званично у Пећкој патријаршији, према изворима блиским СПЦ, радни део овогодишњег Сабора почеће сутра у Патријаршији у Београду. Осим двеног реда на којем ће се, како се претпоставља наћи и избор владика у три епархије са седиштем у Нишу, Сарајеву и Пријепољу, на заседању Сабора ће се наћи и извештаји о раду централних тела СПЦ.

Са посебном пажњом се очекује избор епископа у Нишкој епархији, чији је тренутни администратор владика Теодосије, епископ Рашко – призренски.

А.Ћ.