Марко Ђурић и Даница Маринковић о случају Рачак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са Даницом Маринковић, која је као истражни судија Окружног суда у Приштини 1999. године руководила истрагом случаја у Рачку.

„Својим радом и борбом за истину судија Даница Маринковић је дала  значајан допринос да страдање нашег народа остане забележено, те да све оно што се дешавало и прави карактер оружаних сукоба на подручју наше јужне покрајине не остане изван лупе правосудних институција“, рекао је Ђурић.

Србија, како је Ђурић истакао, треба да осветљава оно што се дешавало у блиској прошлости на подручју наше јужне покрајине, да раскринкава лажне разлоге за агресију на нашу земљу, као и лажне разлоге за покушај отимања државне територије.

„Наша је обавеза као државе да на организован и системски начин делујемо како би истина, као наше најјаче оружје, доспела до најшире могуће домаће и међународне јавности, и у том смислу рад Данице Маринковић јесте драгоцена историјска и архивска грађа, али и аргументација која пред неким правосудним институцијама можда може имати и снагу доказа“, рекао је Ђурић.

Даница Маринковић је, према Ђурићевим речима, својим радом показала светао пример за будуће генерације радника правосуђа и државне управе. Судија Маринковић је, захваливши директору Ђурићу на прилици за разговор, рекла да је за свакога ко воли своју државу и народ борба за истину велика част и задовољство.

„Истина коју сам утврдила и коју сам преточила у књигу јесте велико дело и надам се да ће то за генерације иза нас бити једна историјска читанка, која ће много значити онима који желе да знају шта се стварно дешавало на Космету и како је српски народ страдао од албанских сепаратиста, а касније и терориста“, рекла је Маринковић.

Судија Маринковић, чије је доказе прихватио и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију у Хагу, своје животно искуство преточила је у књигу „Судија у рату и миру“, у којој је, кроз личну исповест, приказала ситуацију на Косoву и Метохији, насталу деловањем албанских сеператиста и терориста, као и своју непоколебљиву борбу за правду и истину.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је најавио да ће Влада Србије помоћи да се та књига преведе на енглески, а можда и друге стране језике, и на тај начин учини достпупном међународној јавности, која, како је оценио, треба да кроз ту врсту увида у прошлост буде правилно информисана о историјским догађајима на Косову и Метохији, саопштила је Владина Канцеларија за КиМ.