Реформа јавне управе тема састанка представника Владе Косова и Европске комисије

Представници Владе Косова и Европске комисије састали су се у Приштини да би разговарали о дешавањима у области реформе јавне управе, саопштено је из Канцеларије Европске уније на Косову. Разговор је одржан у оквиру редовног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), који је ступио на снагу априла 2016. год. Примена утврђених приоритета и обавеза које су преузеле обе стране у склопу процеса из ССП, укључујући и европску агенду реформе, остаје од пресудног значаја за европску интеграцију Косова, независно од политичких промена.

Учесници су разговарали о радним верзијама годишњих извештаја Владе и о праћењу стратегија реформе јавне управе. Поновили су посвећеност томе да се обезбеди планирани законодавни пакет, који обухвата законе о јавној служби, плате и организацију државне управе, да се припреме на координисан начин кроз инклузиван и на доказима заснован процес, на основу идејних докумената који су усаглашени на нивоу владе. Управљање јавним финансијама такође је било предмет разговора током састанка.

Обе стране су нагласиле значај примене препорука које произилазе из оцене рада агенција, са циљем да се рационализује систем агенција на Косову. Европска комисија је нагласила потребу да нова влада оствари напредак у овом важном послу. У саопштењу се закључује да је договорено да се сазове заседање посебне групе за реформу јавне управе чим се оформи нова Влада Косова.

А.Ћ.