Томић и Брату: Млади људи су фактор изградње сигурније будућности

Иван Томић и Јан Брату

Директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић, разговарао је данас о раду канцеларије на чијем је челу, са Јаном Братуом, шефом мисије ОЕБС-ана Косову. Јан Брату је оценио да је Канцеларија подједнако инвестирала у све заједнице.

Представљајући годишњи извештај, Томић је истакао да је највише новца инвестирано у средине које су биле запостављене у претходном периоду.

“Узимајући у обзир политичку ситуацију, од преузимања канцеларије до тренутка расписивања избора, као и услове рада и неразумевање за идеје које сам као директор имао, успео сам да урадим добар посао и наставио традицију канцеларије, али сам и унапредио многе процесе, помогао свим заједницама и остварио контакате са многим људима. Као директор нисам форсирао пројекте у Грачаници, већ смо највише новца инвестирали у средине које су током претходних 17 година запостављене. Ту се истичу пројекти у Великој Хочи, Прилужју, Племетини и Горњем Кусцу”, рекао је Иван Томић.

Томић је у разговору са Братуом посебно нагласио да се у наредном периоду друштво мора фокусирати на потенцијал младих, који како је рекао, и те како постоји. Према његовим речима младим људима се мора пружити шанса, не само да се докажу у раду, већ и да активно учествују у процесима доношења одлука.

“Сагледавајући теме безбедности, опасну реторику, непоштовање Закона о заједницама, непримењивање споразума у Бриселу, као и генерални анимозитет међу заједницама, може се закључити да нам је потребна нова, млада снага која ће изаћи из стереотипа и радити за добробит читавог друштва. Потенцијал који постоји, морамо искористити”, истакао је директор Канцеларије за заједнице.

Амбасадор Брату је изразио велико задовољство постигнутим резултатима Канцеларије за питања заједница и рекао да је Томић пример младог и образованог човека који се због својих идеала вратио на Косово како би помагао не само своју, већ и све друге заједнице.

“Верујем да ће Томић и даље бити присутан у политици и да ће заједно са другим младим људима градити просперитетно, демократско и правно друштво које заслужују. Треба нам још људи као што је Томић да би ово друштво напредовало”, рекао је Брату.

Директор Канцеларије за питања заједница се амбасадору ОЕБС-а захвалио на сарадњи која је постојала док је Брату био амбасадор Норвешке на Косову, али постоји и сада, када обавља функцију шефа мисије ОЕБС-а.

“Господин Брату је увек био од помоћи и никада пристрасно није радио свој посао фаворизујући једну заједницу, већ је радио једнако за све и на његовом примеру можемо много да научимо,” закључио је Томић.

Анђелка Ћуп