Право на језик, право на живот

Право на језик, право на живот

Косовска фондација за отворено друштво подржава пројекат „Право на језик, право на живот“, који спроводи НВО ЦСД у партнерству са НВО Омониом. Пројекат подразумева кампању заступања према Канцеларији повереника за језике и биће спроведен у општинама: Клина, Каменица, Звечан и Лепосавић.

Уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС), Невладина оргаизација Комуникација за развој друштва (ЦСД) у партнерству са НВО Омониа, спроводи пројекат под називом „Право на језик, право на живот“, у општинама: Каменица, Клина, Звечан и Лепосавић и трајаће шест месеци.

Циљ пројекта је организовање јединствене кампање заступања према Канцеларији повереника за језике кроз медијску и теренску анализу и представљање ситуације када је у питању право на језик и употреба језика из перспективе обичних грађана. Све активности имају за циљ ажурирање Стратегије Канцеларије повереника за језике, која још увек није финална и није усвојена у Скупштини Косова. Једна од активности је рад на подизању свести код обичних грађана о једном од њихових елементарних људских права, а то је право да говоре и слободно користе свој језик.

Осим анализе стања и потреба грађана по питању употребе језика у општинама које су делимично биле запостављене, а мултиетничког су састава, активностима у оквиру пројекта „Право на језик,право на живот“, кроз медијску кампању у виду тв и радио прилога, веб вести и чланака на друштвеним мрежама, биће повећана свест грађана о неопходности жалби Канцеларији повереника за језике, не би ли остварили своја права на језик која су им угрожена. У исто време, пројектом ће се промовисати рад Канцеларије повереника за језике.

Коначни циљ пројекта је ажурирање постојеће Стратегије о раду повереника за језике и проналажење решења да стратегија буде усвојена.

У оквиру пројекта ће, осим анализе и извештаја, радио, тв и веб прилога, биће организоване и две јавне дебате у Северној Митровици и Каменици. Представници Канцеларије повереника за језике и релевантни актери који су учествовали у истраживању и прављењу анализе, биће панелисти на дебатама, а дебату би пратила и мини прдстава, којом ће се на уметнички начин указати на проблем са применом Закона о употреби језика.

Канцеларија повереника за језике ће бити активно укључена у све активности пројекта „Право на језик, право на живот“.

А.Ћ.