fbpx

Izložba i početak rada likovne kolonije „Vidovdan 2017“.

Фото:Плакат

Povodom početka rada likovne kolonije „Vidovdan 2017.“ u galeriji Domu kulture u Gračanici, u četvrtak 1. juna u 20 časova, biće otvorena izložba slika Veselina Rajovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“, saopšteno je iz Doma kulture.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se devetnaesti put u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Veselin Rajović i Milena Cvetković. Ove godine na likovnoj koloniji učestvovaće deset umetnika iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Čačka, Subotice, Ćuprije i Novog Pazara: Ljubisav Milunović, Katarina Đorđević, Olivera Štrbac, Vuk Đurić, Igor Marković, Predrag Lojanica, Nera Matijević, Srećko Zdravković, Fatima Durović i Anđela Mujčić.

Na izložbi Veselina Rajovića biće predstavljeno 16 slika o kojima Nikola Bešević u predgovoru kataloga kaže: „Umetnik, treperećim, svetlim fragmentima, crtežom kao „nedovršenom mišlju“ isijava titraje amorfnih oblika koji poprimaju spektar crveno-zeleno-žuto-sivih i drugih svetlih pigmenata, što u tom antagonističkom vrenju, kakvog „Rata i mira“, kroz vibrirajuće forme naziruće flore, portreta…opominje na složeno stvaranje forme Ljubavi.“

 

%d bloggers like this: