ЦСД, петнаест година успешна прича

Фото: ГрачаницаОнлајн

„ЦСД“ је са петнаест година, што и јесте тинејџерска старосна доб, постала заштитно лице oпштине Грачаница када је цивилни сектор у питању.

„Ми смо најбољи гласајте за нас!“, овим речима и у шаљивом тону, алудирајући на почетак изборне кампање, водитељка свечаности уприличене поводом обележавања 15. година постојања и рада НВО „Комуникација за развој друштва“ (ЦСД) из Грачанице, поздравила је пристутне госте. Шала је дочекана смехом, а потом и аплаузом јер, како је речено, „ЦСД“ је са петнеаст година, што и јесте тинејџерска старосна доб, постала заштитно лице oпштине Грачаница, када је цивилни сектор у питању.

Фото: ГрачаницаОнлајн

 У конгресној сали хотела „Улпијана“ у Грачаници „ЦСД“ је поводом свог „малог“ јубилеја окупила  пријатеље, сараднике, колеге из цивилног сектора и донаторе.

Захваливши се свима који су у протеклих 15 година били подршка и давали ветар у леђа овој НВО, Иван Николић, извршни директро ЦСД-а је рекао:

„Када смо пре 15 година започели ову причу имали смо само једну жељу, да као невладина организација доживимо двадесет година.Тада нам се то чинио као недостижан циљ, време је показалао да је и те како достижан и надам се да ћемо трајати још дуже, бити јачи и бољи“, рекао је Николић.

Иван Николић, извршни директор НВО „ЦСД“, Фото: ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да је њихов рад био кључан у развоју друштва на Косову, представница USAID –a Љуљете Ђумбаља je подсетила да се „ЦСД“ снажно залагала за инклузију свих заједница у друштву.

Љевенд Бићаку из Центра Олоф Палме, који десет година има сарадњу са „ЦСД“-ом, подсетио је присутне да је  свих ових година било и захтевно и захвално радити са овом организацијом.

„Ми смо пронашли партнера у „ЦСД“-у и веома сам захвалан што сам имао част да радим и упознам ове људе”, рекао је у свом обраћању Бићаку.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Директор „ЦСД“- а Иван Николић је подсетио на статистику, нагласивши да се у међувремену ова организација ухватила у коштац и са најзахтевинијим пројектним задацима.

„Реализовано је више од 150 самосталних и неколико пута више партнерских пројеката, организовали смо близу 150 семинара, рад са више од 150 фокус група. Одржали смо близу 60  радионица, тренинга и заступања, више од 780 радијских емисија, 25 телевизијских документараца, близу 30 хуманитарних акција, спортских догађаја и концерата“, подсетио је Николић.

Свечаност под називом „ЦСД Успешна прича“ завршена је пројекцијом истоименог филма о раду ове НВО, који је настао у продукцији портала „ГрачаницаОнлајн“ као и поделом захвалница најуспешнијим сарадницима и партерима ове невладине организације.

 

Иван Миљковић