CSD, petnaest godina uspešna priča

Foto: GračanicaOnlajn

„CSD“ je sa petnaest godina, što i jeste tinejdžerska starosna dob, postala zaštitno lice opštine Gračanica kada je civilni sektor u pitanju.

„Mi smo najbolji glasajte za nas!“, ovim rečima i u šaljivom tonu, aludirajući na početak izborne kampanje, voditeljka svečanosti upriličene povodom obeležavanja 15. godina postojanja i rada NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) iz Gračanice, pozdravila je pristutne goste. Šala je dočekana smehom, a potom i aplauzom jer, kako je rečeno, „CSD“ je sa petneast godina, što i jeste tinejdžerska starosna dob, postala zaštitno lice opštine Gračanica, kada je civilni sektor u pitanju.

Foto: GračanicaOnlajn

 U kongresnoj sali hotela „Ulpijana“ u Gračanici „CSD“ je povodom svog „malog“ jubileja okupila  prijatelje, saradnike, kolege iz civilnog sektora i donatore.

Zahvalivši se svima koji su u proteklih 15 godina bili podrška i davali vetar u leđa ovoj NVO, Ivan Nikolić, izvršni direktro CSD-a je rekao:

„Kada smo pre 15 godina započeli ovu priču imali smo samo jednu želju, da kao nevladina organizacija doživimo dvadeset godina.Tada nam se to činio kao nedostižan cilj, vreme je pokazalao da je i te kako dostižan i nadam se da ćemo trajati još duže, biti jači i bolji“, rekao je Nikolić.

Ivan Nikolić, izvršni direktor NVO „CSD“, Foto: GračanicaOnlajn

Naglasivši da je njihov rad bio ključan u razvoju društva na Kosovu, predstavnica USAID –a Ljuljete Đumbalja je podsetila da se „CSD“ snažno zalagala za inkluziju svih zajednica u društvu.

Ljevend Bićaku iz Centra Olof Palme, koji deset godina ima saradnju sa „CSD“-om, podsetio je prisutne da je  svih ovih godina bilo i zahtevno i zahvalno raditi sa ovom organizacijom.

„Mi smo pronašli partnera u „CSD“-u i veoma sam zahvalan što sam imao čast da radim i upoznam ove ljude”, rekao je u svom obraćanju Bićaku.

Foto: GračanicaOnlajn

Direktor „CSD“- a Ivan Nikolić je podsetio na statistiku, naglasivši da se u međuvremenu ova organizacija uhvatila u koštac i sa najzahtevinijim projektnim zadacima.

„Realizovano je više od 150 samostalnih i nekoliko puta više partnerskih projekata, organizovali smo blizu 150 seminara, rad sa više od 150 fokus grupa. Održali smo blizu 60  radionica, treninga i zastupanja, više od 780 radijskih emisija, 25 televizijskih dokumentaraca, blizu 30 humanitarnih akcija, sportskih događaja i koncerata“, podsetio je Nikolić.

Svečanost pod nazivom „CSD Uspešna priča“ završena je projekcijom istoimenog filma o radu ove NVO, koji je nastao u produkciji portala „GračanicaOnlajn“ kao i podelom zahvalnica najuspešnijim saradnicima i parterima ove nevladine organizacije.

 

Ivan Miljković