fbpx

Izložbom Veselina Rajovića započele Vidovdanske svečanosti

Фото ГрачаницаОнлајн: Веселин Рајовић

Фото ГрачаницаОнлајн: Веселин Рајовић

Izložbom slika Veselina Rajovića, sinoć su u Gračanici zvanično otvorene Vidovdanske svečanosti. U galeriji Doma kulture, započela je i likovna kolonija na kojoj će učestovati deset akademskih slikara iz različitih delova Srbije, a Kosovo i Metohija biće inspiracija za njihova dela. Posle završene likovne kolonije, biće tradicionalno dodeljena nagrada, „Longin“ za celokupno umetničko stvaralaštvo, a dodeliće se i nagrada „Dimitrije Popović“, najboljem mladom likovnom umetniku, ustanovljena pre nekoliko godina.

Iako su Vidovdanske svečanosti ove godine započele 20. maja, smotrom dečjeg folklora u manastiru Banjska, one su zvaničo otvorene tradicionalnom postavkom slika prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Zograf Longin“, Veselina Rajovića. Prošlogodišnji laureat, u galeriji Doma kulture izložio je 16 slika ciklusa pod nazivom „Rat i mir“.

Govoreći nadahnuto o Rajovićevim slikama, likovni kritičar Nikola Bešević je podsetio da je ranije, „oslikavajući garež, pepeo, užareno vreme…, Rajović ukazao na period u kome će na balkanskim i drugim prostorima ponovo ostati samo „spržena zemlja“.

Foto GračanicaOnlajn: Nikola Bešević

„Umetničko opservatorski nerv Veselina Rajovića, univerzitetskog profesora i pedgoga, ovim i drugim poetikama, ukazuje i na duge procese mogućih izlaza ka povoljnijoj budućnosti. Na tako što opominje oslikavanje i svetlih momenata, kao nagoveštaj mogućeg obnavljanja života, koje je umetnik osmislio u prikazima gareži u užarenom vremenu. Zatim, široke beline na prikazu „Gazimestana“, koje kao prostor Rajovićevog novog „Krika beline“ ukazuje na verovanje da u daljem dijalogu crteža i beline, umetnik moguće oslika i prikaz kad Razum utrne Patije“, napisao je Bešević u predgovoru najave Rajovićeve izložbe.

Iako za Rajovićeve slike ciklusa“Rat i mir“, izložene u gračaničkom Domu kulture, pojedini kritičari kažu da simbolizuju smrt i stradanje, Nikola Bešević ima drugo tumačenje.

„One (slke), imaju jedno vrenje, jedan puls. Ne radi se o smrti. Iz njih polako niče klica budućeg života i buduće ljubavi“.

Foto GračanicaOnlajn: Izložba Veselina Rajovića

Nazvavši Dom kulture u Gračanici hramom kulture i svetionikom u ovom maglovitom vremenu, Rajović se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji njegove izložbe, ali i likovne kolonije.

„Što se tiče ovih mojih slika, ja ću vam reći da je to jedna slika. Sve je ovo jedna slika naslovljena „Rat i mir“, odnosno, ovo su varijacije iste slike koje smo gledali svih ovih, nažalost, i ratnih i poratnih vremena. Ustvari, tu sliku je stvarala bezumna ljudska destrukcija koja je ostavljala za sobom krv, pepeo i ožiljke, koji ikada ne mogu zarasti“, objasnio je Rajović.

Veselin Rajović je rođen 1956. godine u Baru, a diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsek slikarstvo, kod profesora Nikole Gvozdenovića – Gvozda. Akademiju umetnosti u Prištini, završio je 1984. godine, na odseku za slikarstvo kod profesora Muslima Mulićija. Redovni je profesor na prištinskom Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Nagrada „Longin“ koju je prošle godine dobio Veselin Rajović, nosi ime jeromonaha, ikonopisca, freskoslikara i književnika iz 16 veka i svake godine se u okviru Vidovdanskih svečanosti, dodeljuje se za doprinos savremenoj umetnosti.

Foto GračanicaOnlajn: Izložba Veselina Rajovića

Otvaranje Vidovdanskih svečanosti, uveličao je svojim maestralnim nastupom, mladi gitarista Arsenije Marković iz Gračanice.


Na ovogodišnjoj likovoj koloniji u Domu kulture u Gračanici, u okviru Vidovdanskih svečanosti 2017. godine, učestvuje deset umetnika iz cetralne Srbije i sa Kosova i Metohije: Ljubisav Milunović iz Beograda, Olivera Štrbac iz Beograda, Vuk Đurić iz Čačka, Igor Pavlović iz Prištine (sada živi u Beogradu), Predrag Lojanica iz Beograda, Sveto Zdravković iz Paraćina, Anđela Vujičić iz Niša, Nataša Ristović iz Gračanice, Fatima Durović iz Novog Pazara i Katarina Đorđević iz Niša.

Foto GračanicaOnlajn

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: