Изложбом Веселина Рајовића започеле Видовданске свечаности

Фото ГрачаницаОнлајн: Веселин Рајовић

Изложбом слика Веселина Рајовића, синоћ су у Грачаници званично отворене Видовданске свечаности. У галерији Дома културе, започела је и ликовна колонија на којој ће учестовати десет академских сликара из различитих делова Србије, а Косово и Метохија биће инспирација за њихова дела. После завршене ликовне колоније, биће традиционално додељена награда, „Лонгин“ за целокупно уметничко стваралаштво, а доделиће се и награда „Димитрије Поповић“, најбољем младом ликовном уметнику, установљена пре неколико година.

Иако су Видовданске свечаности ове године започеле 20. маја, смотром дечјег фолклора у манастиру Бањска, оне су званичо отворене традиционалном поставком слика прошлогодишњег добитника награде „Зограф Лонгин“, Веселина Рајовића. Прошлогодишњи лауреат, у галерији Дома културе изложио је 16 слика циклуса под називом „Рат и мир“.

Говорећи надахнуто о Рајовићевим сликама, ликовни критичар Никола Бешевић је подсетио да је раније, „осликавајући гареж, пепео, ужарено време…, Рајовић указао на период у коме ће на балканским и другим просторима поново остати само „спржена земља“.

Фото ГрачаницаОнлајн: Никола Бешевић

„Уметничко опсерваторски нерв Веселина Рајовића, универзитетског професора и педгога, овим и другим поетикама, указује и на дуге процесе могућих излаза ка повољнијој будућности. На тако што опомиње осликавање и светлих момената, као наговештај могућег обнављања живота, које је уметник осмислио у приказима гарежи у ужареном времену. Затим, широке белине на приказу „Газиместана“, које као простор Рајовићевог новог „Крика белине“ указује на веровање да у даљем дијалогу цртежа и белине, уметник могуће ослика и приказ кад Разум утрне Патије“, написао је Бешевић у предговору најаве Рајовићеве изложбе.

Иако за Рајовићеве слике циклуса“Рат и мир“, изложене у грачаничком Дому културе, поједини критичари кажу да симболизују смрт и страдање, Никола Бешевић има друго тумачење.

„Оне (слке), имају једно врење, један пулс. Не ради се о смрти. Из њих полако ниче клица будућег живота и будуће љубави“.

Фото ГрачаницаОнлајн: Изложба Веселина Рајовића

Назвавши Дом културе у Грачаници храмом културе и светиоником у овом магловитом времену, Рајовић се захвалио свима који су учествовали у организацији његове изложбе, али и ликовне колоније.

„Што се тиче ових мојих слика, ја ћу вам рећи да је то једна слика. Све је ово једна слика насловљена „Рат и мир“, односно, ово су варијације исте слике које смо гледали свих ових, нажалост, и ратних и поратних времена. Уствари, ту слику је стварала безумна људска деструкција која је остављала за собом крв, пепео и ожиљке, који икада не могу зарасти“, објаснио је Рајовић.

Веселин Рајовић је рођен 1956. године у Бару, а дипломирао је на Наставничком факултету у Никшићу, одсек сликарство, код професора Николе Гвозденовића – Гвозда. Академију уметности у Приштини, завршио је 1984. године, на одсеку за сликарство код професора Муслима Мулићија. Редовни је професор на приштинском Факултету уметности у Косовској Митровици. Награда „Лонгин“ коју је прошле године добио Веселин Рајовић, носи име јеромонаха, иконописца, фрескосликара и књижевника из 16 века и сваке године се у оквиру Видовданских свечаности, додељује се за допринос савременој уметности.

Фото ГрачаницаОнлајн: Изложба Веселина Рајовића

Отварање Видовданских свечаности, увеличао је својим маестралним наступом, млади гитариста Арсеније Марковић из Грачанице.


На овогодишњој ликовој колонији у Дому културе у Грачаници, у оквиру Видовданских свечаности 2017. године, учествује десет уметника из цетралне Србије и са Косова и Метохије: Љубисав Милуновић из Београда, Оливера Штрбац из Београда, Вук Ђурић из Чачка, Игор Павловић из Приштине (сада живи у Београду), Предраг Лојаница из Београда, Свето Здравковић из Параћина, Анђела Вујичић из Ниша, Наташа Ристовић из Грачанице, Фатима Дуровић из Новог Пазара и Катарина Ђорђевић из Ниша.

Фото ГрачаницаОнлајн

Анђелка Ћуп