Aleksandar Jablanović: Sam sam otišao u policiju, nisam priveden

Foto Wikimedia Commons: Александар Јаблановић

Foto Wikimedia Commons: Александар Јаблановић

Aleksandar Jablanović, nekadašnji lider Sepske liste, izjavio je na konferenciji za novinare u Leposaviću, da ga Kosovska policija nije privodila, kako su sinoć objavili mediji.

“Nisam priveden i nikakvu izjavu u policiji nisam davao. Otišao sam samo da odnesem dozvolu za oružje, dežurni tužilac je utvrdio da nema krivičnog dela ni sa jedne strane i vratio sam se kući. Pištolj sam imao za pojasom, ispao mi je slučajno na trotoar, supruga i ja smo hteli da ga podignemo, policajac je rekao – „Molim vas, nemojte da dirate oružje“”, rekao je Jablanović uz objašnjenje da je do incidenta došlo kada su pristalice SNS-a i Srpske liste pokušali da spreče aktiviste Partije kosovskih Srba da lepe plakate.

Ispred prostorije u kojoj je održana konferencija za novinare u isto vreme je održan protestni skup članova i simpatizera Srpske liste, koji su predvodili njen predsednik, Slavko Simić i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić po srpskom sistemu, Zoran Todić. Todić je i predsednik Skupštine opštine Leposavić po kosovskom sistemu.

Jablanavić je demantovao i da je, kako je rekao Slavko Simić uzvikivao “Ovo je Kosovo, a ne Srbija”

„Niko ovde nije ni veći, ni manji Srbin. Mi ćemo kampanju sprovesti kako smo je planirali, bez nasilja, bez pretnji, bez ucena. Kako to radi Srpska lista, mi to nećemo raditi,“ dodao je predsednik Partije kosovskih Srba.

Dok je trajala konferencija za novinare, povređen je vozač Aleksandra Jablanovića, Milan Radojević. “Pretučeni aktivista PKS-a, Milan Radojević je zadobio lakše telesne povrede i u stabilnom je stanju”, potvrdio je za RTV KiM dežurni doktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek.

Iz policije je ipak potvrđeno da će krivična prijava protiv Jablanovića biti podnešena za dva krivična dela: neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja.

“Aleksandar Jablanović je imao dozvolu za oružje Republike Srbije, a ne kosovskih vlasti”, potvrdio je za portal KoSSev, zamenik regionalnog komandira, Besim Hoti.


U Zvečanu je danas takođe održan i skup Srpske liste, nakon kojeg je Slavko Simić nazvao Dragana i Aleksndra Jablanovića „klanom Jablanović“ i “albanskim poslušnicima”, navodeći da je „Priština instalirala svoje ljude koji izazivaju probleme“.

„Dakle, juče su naši aktivisti, aktivisti Srpske liste napadnuti, juče je napadnuta Srbija. Ako neko preti aktivistima Srpske liste, preti sigurno i našoj državi. Takođe, ako albanski tužilac oslobodi nekoga i pored 10 svedoka koji tvrde da je Aleksandar Jablanović napao naše aktiviste, onda su tu stvari potpuno jasne“, rekao je Simić.


Izvor: Radio Kontakt plus

Anđelka Ćup