fbpx

Godišnjica svirepog ubistva Dimitrija Popovića

Фото ГрачаницаОнлајн: Годишњица свирепог убиства Димитрија Поповића

Фото ГрачаницаОнлајн

Dimitrije Popović (17), učenik Medicinske škole, ubijen je na današnji dan 2004. godine, u centru Gračanice, kada je sa drugovima kupovao hamburger.

Ubistvo dečaka, rafal u jednu mladost, ubrzo posle martovskog pogroma i danas je bez objašnjenja. Kakva je to mržnja i kakvi su to ljudi koji mogu da pucaju u grupu golobradih dečaka koji ni mrava nisu zgazili, koji su tek počeli da žive? U sudu, jedan od uhapšeih za svirepo ubistvo, Albert Krasnići, odgovorio je na pitanje. Priznao je ubistvo, izjavivši da je pucao samo zato što je znao da su to Srbi. O tome nam svedoči otac ubijenog Dimitrija, Dragan Popović.

„Osuđen je, ali će se vratiti živ svojoj porodici, a moj Mita nikada više neće doći“, dodaje Dragan, koji je sa Dimitrijevim drugovima, te kobne 2004. godine, svojoj kući doneo telo ubijenog sina

Trinaest godina posle ubistva Dimitrija Popovića, suze su skoro presahle, ali bol majke Jorgovake je sve jača. Ima ona još dva sina, ali Mitino mesto ne može niko da zauzme. Dolaze drugovi, drugarice, imaju svoje porodice, imaju decu, a Mita je večno ostao dete.

Foto GračanicaOnlajn: Jorgovanka Popović

„Otišlo je moje dete, ali ne samo moje , mnogo je dece otišlo, a bol majki koje tuguju, trajaće do smrti. Trinaest godina posle, bol je sve jača i jača. Dolaze mi njegovi drugovi i drugarice sa decom i ja kroz njih gledam mog Dimitrija“, priča Jorgovanka Popović, zahvaljujući se svima koji se sećaju njenog „prerano ubranog cveta“.

Na obeležavanju godišnjice smrti Dimitrija Popovića, njegov stric Ratko, pesnik iz Gračanice, rekao je da je cilj ubistva bio da zastraši Srbe iz ovog sela i da ih otera sa kućnog praga. U tome srećom nisu uspeli, naglasio je Ratko Popović, podsetivši na Dimitrijevu nevinu žrtvu.

Foto GračanicaOnlajn: Ratko Popović

„Mita je ubijen, a nikada nije prema bilo kome iskazivao znake mržnje i netrpeljivosti, već je svu svoju plemenitost, svoju razboritost i svoju čestitost delio sa svojom generacijom i sa svojom familijom“, rekao je Ratko Popović podsetivši da je Dimitrije simbol svih stradalih Srba sa prostora Kosova i Metohije.

Marko Popović, drug ubijenog Dimitrija, svedok je kobne noći, koji je ekim čudom ostao živ.

Foto GračanicaOnlajn: Marko Popović

„Dimitrije je prijatelj koji će zauvek ostati u našim srcima. On je naš brat i naš drug…“, jedva je izustio Marko.


Dimitrije Popović je ubijen ispred kioska brze hrane u centru Gračannice, 5. juna 2004. godine, dva sata posle ponoći. Grupa dečaka, u kojoj je bio sedamnaestogodišji Dimitrije, zastala je da kupi hamburger, kada je iz automobila marke Audi, ispaljen rafal iz kalašnjikova. Dimitrije je smrtno stradao, a zbog svirepog ubistva, uhapšeni su Labinot Gaši i Albert Krasnići. Gaši je ubrzo pušten, a Krasnići je osuđen prvo na šest, a kasnije mu je kazna povećana na devet i po godina zatvora. U znak sećanja na ubijenog Dimitrija, u Gračanici se već deceniju održava memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom “Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija”. Porodica i prijatelji, parastosom na lokalnom groblju i skupom ispred kapele u centru Gračanice, obeležili su i ove godine godišnjicu smrti Dimitrija Popovića, sa porukom da više nikada nijedna majka ne zaplače za mrtvim detetom.

Foto GračanicaOnlajn: Godišnjica svirepog ubistva Dimitrija Popovića

Anđelka Ćup