Канцеларија ЕУ: Избори без страха

Челници Канцеларије Европске уније, специјална представница ЕУ, ЕУЛЕX-а и мисија ЕУ на Косову поздрављају изјаву коју је јуче дао главни посматрач Мисије ЕУ за посматрање избора, г. Алојз Петерле.

“Поред тога, челници Канцеларије ЕУ на Косову/специјална представница ЕУ, ЕУЛЕX-а и мисија ЕУ на Косову, изражавају забринутост поводом пријављених случајева застрашивања и притиска, попут случајева који су забележени протеклих дана на северу и у другим местима на Косову. Понављамо потребу за тим да се сви политички актери уздрже од пракса које су супротне демократским начелима и да се строго придржавају закона”, каже се у саопштењу из Канцеларије ЕУ на Косову.

За Европску унију, право Косова да бира своје лидере, без страха и мешања, представља свето начело, а све мање од тога није демократија коју људи на Косову очекују и заслужују, закључује се у саопштењу.


Главни посматрач Изборне посматрачке мисије ЕУ, Алојз Петерле, издао је јуче саопштење у коме је позвао све учеснике у изборима да искористе прилику да 11. јуна и покажу, како је рекао, демократску зрелост.

“Било какво застрашивање кандидата и њихових породица је потпуно неприхватљиво. Права на кандидатуру и слободну кампању су апсолутни предуслови за демократске изборе. Сви политички актери би требало да покажу своју посвећеност демократским принципима, чврсто одбацујући све облике застрашивања, насиља и притисака. Такође, позивам полицију и тужиоце да брзо и строго истраже све инциденте тог типа.

Полиција, власти и политички лидери морају да обезбеде бирачима и кандидатима могућност за остваривање њихових демократских права без насиља.

Медији играју кључну улогу у подстицању јавне дебате о различитим политичким алтернативама. Пријављени покушаји политичких странака да ометају и наметну услове за приступ изборним дебатама, отежавају медијима да организују фер и инклузивне дебате у складу са законом, на штету бирачког тела.

Није касно да се преокрену ови негативни трендови, услед који постоји ризик да се упрља цео изборни процес. Бирачи на Косову заслужују боље. Обавеза је политичких актера на Косову да покажу да су вољни да испуне европске демократске стандарде. Ово је питање колективне одговорности. Лидери косовских политичких странака морају дорасти овом изазову”, поручио је Петерле.


Анђелка Ћуп